Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
Disbioza kao uzrok digestivnih smetnji.

Disbioza kao uzrok digestivnih smetnji

Analiza stolice sa disbiozom je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA.

Šta je disbioza? 

Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

Terminologija „disbioza“ se često koristi za opisivanje poremećene ravnoteže mikroflore u poređenju sa zdravom i normalnom populacijom. 

Drugi definišu disbiozu kao promenu sastava mikrobiote kao veza sa nekom bolešću. 

Disbioza i šablon komensalnih bakterija mogu da utiču i da budu uzrok mnogih kliničkih stanja. 

Postoje statistički značajna korelacija između komensalnih bakterija i kliničkih stanja kao što su inflamatorna bolest creva, metabolički sindrom, hroničan umor, autoimune disfunkcije, dijabetes melitus tip 2, povišen krvni pritisak, poremećaj raspoloženja, i ROME III kriterijum iritabilnih creva.

Šta je uzrok disbioze crevne flore i kako ona nastaje?

Disbioza može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su: primena antibiotika, zloupotreba alkohola, neadekvatna ishrana, hronična oboljenja i dr.

Tipične mikrobne kolonije koje se normalno nalaze na ili u telu su korisne i nisu patogene. Ove korisne mikrobne kolonije imaju niz značajnih funkcija, kao što su važna uloga u varenju hrane i zaštita tela od prodora patogenih mikroba.

Međutim, korisne mikrobne kolonije međusobno se takmiče za prostor i hranljive materije.

Kada je njohova ravnoteža poremećena, pojedine kolonije pokazuju smanjenu sposobnost kontrole svog rasta, što može dovesti do prekomernog (patogenog) rasta jedne ili više kolonija koje mogu dodatno ugroziti neke druge korisne mikrobe.

Mikrobne kolonije izlučuju različite vrste štetnih produkta

Mikrobne kolonije takođe izlučuju različite vrste štetnih produkta.

Koristeći različite mehanizme, u normalnim okolnostima, telo uspešno upravlja tim štetnim produktima uz malo ili nimalo problema.

disbioza

Neprimereno velike kolonije, zbog njihovog povećanog broja, izlučuju povećane količine tih štetnih produkata. Kako se količina štetnih produkata povećava, njihova veća koncentracija može preopteretiti mehanizme za uklanjanje toksina iz tela

Ovakva situacija uzrokuje mnoge simptome digestivnih smetnji koji su karakteristični za disbiozu.

Kome je namenjena analiza stolice sa disbiozom?

Disbioza se najčešće javlja kao stanje u gastrointestinalnom traktu, naročito kod prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili prekomernog rasta gljivica tankog creva (SIFO).

Dokazano je da je crevna disbioza povezana sa bolestima kao što su: upalna bolest creva, IBS- sindrom iritabilnog kolona, sindrom hroničnog umora, gojaznost, kancer, kolitis, dijabetes, razna psihička i neurološka stanja, autizam.

Disbioza + Klebsiella

Nekada sinonim za infekcije i bolesti gornjih disajnih puteva, Klebsiella se sada pojavila kao jedan od patogena najčešće izolovanih kod pacijenata sa gastrointestinalnim bolestima.

Klebsiella je gram-negativna anaerobna bakterija, pripada porodici Enterobacteriaceae i normalno živi kako u ustima tako i u crevima. 

Među raznim mikroorganizmima koji kolonizuju ljudsko crevo, gram-negativne bakterije su najpoznatije povezane sa gastrointestinalnim bolestima, poput upalne bolesti creva (IBD), uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis i kolorektalni karcinom (CRC).

Neki od istaknutih krivaca koji su pripisani ovim bolestima su Bacteroides fragilis, Fusobacterium nucleatum, Escherichia coli i Helicobacter pylori, a u novije vreme i Klebsielli.

Poslednjih godina  brojne studije prepoznaju  Klebsielle kao glavnog uzročnika u napredovanju gastrointestinalnim bolestima.

Prisustvo Klebsielle u kolonu je normalno, ali njegova dominacija može prouzrokovati gastrointestinalne simptome.

Analiza stolice bakteriološki/ mikološki ( Disbioza/ Klebsiella) ispituje dodatno i mogućnost prisustva dominacije Klebsielle.

STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA) i STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA I KLEBSIELLA)

Najčešće će ove analize rade na 3 uzastopna uzorka stolice.

Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Uzorak je potrebno dostaviti u posebnu posudicu za fekalni uzorak, koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka (dovoljna je mala količina stolice, po mogućstvu prva jutarnja).

Analize su vam dostupne u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Cene analiza:

Analize možete poručiti i platiti online preko naše e-laboratorija.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice