Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Beo-lab Medicover na 35. evropskom Kongresu patologa u Dublinu

Sredinom septembra 2023. godine bili smo učesnici na 35. evropskom kongresu patologa, u Dublinu, u Irskoj. Predstavili smo svoje rezultate i iskustva u oblasti primene digitalne patologije u praksi. 

Beo-lab Medicover ima višegodišnje iskustvo kada je reč o upotrebi digitalne patologije u histopatološkoj dijagnostici, kako za reviziju primarnog mišljenja, tako i za konsultativne preglede. Kroz godine posvećenog rada, uspeli smo da ostvarimo značajan napredak u primeni ove revolucionarne tehnologije u našoj histopatološkoj laboratoriji. Sa preko 50.000 obrađenih digitalnih slajdova, naša stručnost i posvećenost su neosporni.

Šta je digitalna patologija?

Digitalna patologija je oblast medicinske dijagnostike koja se zasniva na skeniranju staklenih pločica sa pripremljenim uzorcima tkiva. Ovi uzorci se putem visokih rezolucija skenera pretvaraju u digitalne slike, čime se omogućava jednostavno prikupljanje, upravljanje i deljenje podacima relevantnim za patohistološku dijagnostiku.

Prednosti digitalne patologije

Ova tehnologija donosi niz značajnih prednosti u oblasti medicinske patologije. Prvenstveno, omogućava bržu i tačniju dijagnostiku. Patolozi mogu da pristupe digitalnim slajdovima iz udobnosti svog radnog mesta ili doma, što ubrzava proces analize i dijagnostike. Osim toga, digitalna patologija pruža mogućnost korišćenja veštačke inteligencije za analizu digitalnih slika, što dodatno unapređuje tačnost i pouzdanost dijagnoze.

Doprinos Beo-lab laboratorije digitalnoj patologiji

Beo-lab Medicover je stekao priznanje na međunarodnom nivou za svoj rad u oblasti digitalne patologije. Na Petom kongresu digitalne patologije i AI kongresu u SAD-u, održanom u New York-u u junu 2019. godine, prvi put smo predstavili naše rezultate i iskustvo u primeni digitalne patologije.

Tokom ovog višednevnog kongresa, stručnjaci iz svih oblasti patologije upoznati su sa najnovijim dostignućima u tehnologiji digitalne obrade slike, uključujući i upotrebu veštačke inteligencije. Naglasak je bio na značaju usvajanja digitalne patologije, praktičnosti i strategijama za uspešno uvođenje iste u procese rada.

Beo-lab Medicover ostaje posvećen unapređenju dijagnostičko-medicinske patologije kroz upotrebu digitalne patologije. Naša višegodišnja ekspertiza i predanost omogućavaju nam da nastavimo da pružamo bržu, precizniju i pouzdaniju dijagnostiku za dobrobit pacijenata širom sveta. Digitalna patologija je budućnost dijagnostičke medicine, a mi smo tu da je oblikujemo.

Abstract i poster na temu ChatGPT in Pathology Applications: Harnessing AI Language Models for Diagnostic Decision Support

Poslednjih godina, veštačka inteligencija (AI) se pojavila kao transformativna sila u zdravstvu, a njen potencijal u primeni patologije se sve više prepoznaje. ChatGPT, najsavremeniji AI jezički model, nudi novi pristup dijagnostičkoj podršci donošenja odluka u patologiji. Ovaj zajednički rad i poster prezentacija dr Smiljane Spasić, patologa i subspecijaliste gastroenterohepatopatologije u Beo-lab laboratoriji, i dr Daniela Gonzaleza sa Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu (UPMC), istražuje upotrebu ChatGPT u patologiji radi poboljšanja dijagnostičke tačnosti i efikasnosti.

  • Digitalni dijapozitivi patologije su analizirani pomoću ChatGPT-a, koji je obučen na ogromnom korpusu medicinske literature i izveštaja o patologiji. Dr Spasić i dr Gonzalez su sarađivali na finom podešavanju modela za specifične aplikacije u patologiji, obezbeđujući njegovu relevantnost i tačnost.
  • ChatGPT je pokazao obećanje u generisanju tačnih dijagnostičkih predloga, iako sa ograničenjima. Nabrojao je mnoge, ali ne sve entitete unutar kategorije, propustio je da pomene CK20 za razlikovanje karcinoma bazalnih ćelija od trihoepitelioma i nije dao sve relevantne dijagnostičke sugestije za date histološke opise. Uprkos ovim ograničenjima, ChatGPT je ponudio vredne uvide, ukazujući na potencijal za poboljšanje dijagnostičke tačnosti i efikasnosti u patologiji.

Prezentacija ovog istraživanja izazvala je veliko interesovanje, naglašavajući posvećenost Beo-lab laboratorije inovacijama u patologiji, posebno u domenu digitalne patologije.

Učešće Beo-lab patologa na kongresu u Dublinu

Od devetog do trinaestog septembra 2023. godine, tim patologa iz Beo-lab laboratorije imao je čast da prisustvuje kongresu digitalne patologije u Dublinu. Ovaj kongres okupio je stručnjake iz celog sveta. Tokom ovog događaja, naši patolozi su aktivno učestvovali, razmenjujući svoja bogata iskustva iz različitih oblasti patohistologije i dobijajući dragocen uvid u najnovije trendove i dostignuća u oblasti digitalne patologije.

Beo-lab Medicover na 35. evropskom Kongresu patologa u Dublinu 1

Digitalna patologija, koja se oslanja na upotrebu naprednih tehnologija za analizu patoloških uzoraka, neprestano napreduje.

Odlazak na ovaj kongres predstavljao je dragocenu priliku za naše patologe da dublje shvate dinamiku i brzinu promena u svetu digitalne patologije. Osećaj zadovoljstva zbog njihovog doprinosa Beo-lab laboratoriji, koja je takođe deo ovog kontinuiranog razvoja, bio je očigledan. Kroz razmenu ideja, iskustava i razgovore sa kolegama iz celog sveta, naši patolozi su stekli nova saznanja i inspiraciju. Ovo iskustvo će im omogućiti da unaprede svoj rad i da primene najnovije tehnološke inovacije kako bi pružili još bolju dijagnostičku podršku.

Njihova posvećenost i želja da unaprede segment digitalne patologije ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i širom sveta, pokazuju duboku predanost i odgovornost prema svojoj profesiji i pacijentima.

Beo-lab Medicover na 35. evropskom Kongresu patologa u Dublinu 2

Dr Smiljana Spasić je povodom učešća na ovom skupu posebno istakla:

„Ovaj kongres je na mene ostavio duboki utisak, cela organizacija je bila besprekorna. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u ime Beo-lab laboratorije mogla da predstavim svoju poster prezentaciju među ostalim fenomenalnim temama iz oblasti digitalne patologije.“

Za sve dodatne informacije u vezi sa patohistološkom dijagnostikom dostupnom u Beo-lab laboratoriji, možeze nas pozvati na broj telefona +3813622888 ili nam svoj upit prosledite na mail office@beo-lab.rs

Više o digitalnoj patologiji i digitalnom skeneru pročitajte na našoj stranici “Digitalna Patologija” 

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice