Pratite nas

Kisela fosfataza - ukupna

Šifra CH35 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kisela fosfataza – ukupna se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja prostate, kao i osobama za koje se sumnja da ima oboljenja kostiju.

180din

Vađenje krvi

Šta je kisela fosfataza ?

Kisela fosfataza je enzim koji se nalazi u više tkiva u organizmu, od kojih su najvažnije prostatična i koštana kisela fosfataza.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati?

Kisela fosfataza se ranije koristila za dijagnostiku i praćenje oboljenja prostate (infekcije, benigne hiperplazije i tumori) ali je ovaj test zamenjen sa PSA (prostata specifičnim antigenom) koji je specifičniji za prostatu. Ponekad se koristi za dijagnostiku i praćenje koštanih oboljenja: Pagetove i Gaucherova (Gošeove) bolesti i hiperparatiroidizma.

Kisela fosfataza se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja prostate (abdominalni bol, umor, učestalo uriniranje), kao i osobama za koje se sumnja da imaju oboljenja kostiju (Pagetova bolest, Gaucherova bolest).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba 7 dana u nedelji

Da li znate da sem željenih laboratorijskih analiza patronažnu službu možete takođe platiti onlajn kako za sebe tako i za članove svoje porodice.  Onlajn plaćanje omogućava da naši laboranti dolaze kod vas pripremljeni, što značajno skraćuje vreme zadržavanja u vašem domu.