Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

CH 50 – Ukupni komplement

Šifra IM337 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

CH 50 komplement je klinički značajan  kod autoimunih bolesti, hereditarnog angioedema, ciroze i glomerulonefritisa, kao i praćenje malignih bolesti i infekcija.

1,167.00din

Vađenje krvi
Imunologija logo Beo-lab

Šta je CH 50 ukupni  komplement?

CH 50  je deo sistema komplementa. CH 50 ukupni komplement klinički  je značajan  kod autoimunih bolesti, hereditarnog angioedema, ciroze i glomerulonefritisa, kao i praćenje malignih bolesti i infekcija.

Komplement je deo urođenog imunog sistem koji sastoji od oko 60 različitih proteina koji. Osnovna uloga komplementa je da zajedno sa drugim komponentama imunog sistema identifikuje, uništi i ukloni strane patogene kao što su bakterije i virusi, kao i sopstvene oštećene ćelije i proteine. Pormećena funkcija komplementa za posledicu može da ima čitav niz obolenja.

 

Zašto se određuje i kod koga se trebaju određivati?

Komponente komplemetna se koriste u dijagnostici i praćenju stanja koja su povezana sa njihovom sa abnormalnostima u njihovoj koncetraciji ili aktivnosti koje za posledicu imaju podložnost ka infekcijama ili autoimunim premećajima.

Komponente komplemetna se određuju osobama koje su podložne čestim bakterijskim infekcijama, osobama koje imaju česta i neobjašnjiva zapaljenja ili oticanja delova tela, osobama kod kojih se sumnja na autoimuni poremećaj, osobama sa već poznatim poremećajom komplementa da se prati tok bolesti i /ili uspešnost terapije.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 2 dana

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.