Pratite nas

Alfa amilaza - ukupna

Šifra CH07 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Ukupna amilaza se koristi za dijagnostiku i praćenje oboljenja pankreasa, u prvom redu akutnog pankreatitisa, ponekad i hroničnog.

410din

Vađenje krvi

Šta je amilaza?

Amilaza je enzim koje se primarno prozvodi u pljuvačnim žlezdama i u pankreasu i uključen je u digestiju ugljenih hidrata. Ovaj test ne može da razlikuje pankreasnu od pljuvačne amilaze.

 

Zašto se određuje i kod koga je treba određivati?

Ukupna amilaza se koristi za dijagnostiku i praćenje oboljenja pankreasa, u prvom redu akutnog pankreatitisa, ponekad i hroničnog.

Amilaza se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja pankreasa (jak abdominalni bol, mučnina, povraćanje, gubitak apetita). Pošto se u serumu nalaze pankreasni i pljuvačni izoenzim, ukupna amilaza se ponekad određuje i osobama kod kojih se sumnja na oboljenja pljuvačnih žlezda (zauške ili opstrukcija pljuvačnih kanala).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), pojedinačni uzorak urina ili ponekad uzorak peritonealne tešnosti
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.