Nutrigenetika – povezanost između gena i ishrane

U cilju postizanja i održavanja željene telesne težine, doneli ste odluku da započnete dijetu i da se posvetite fizičkoj aktivnosti. Međutim, postavlja se pitanje koju dijetu odabrati – mediteransku ili Etkinsonovu, paleo ili keto dijetu?

Energija vam je potrebna, ali da li da redukujete unos masti ili ugljenih hidrata? Ili je za vas najbolja dijeta sa puno proteina? Možda da se opredelite za balansiranu dijetu i da brojite kalorije, bez obzira na njihovo poreklo?

Dodatno pitanje je  da li su za vas bolje vežbe snage ili izdržljivosti?

Genetika, kao i uvek, daje odgovore na mnoga, pa i ova pitanja.  Ukoliko ste u dilemi  kakva ishrana vam najviše odgovara, koji tip fizičke aktivnosti vašem organizmu najviše prija, odgovore vam pruža NUTRIGENETIKA.

Nutrigenetički testovi su pomoć u izboru prave i efikasne dijete, izbora režima ishrane i vežbanja, prilagođeni vašim individualnim potrebama.

Šta je Nutirgenetika ?

Nutrigenetika je nauka koja proučava povezanost između gena i ishrane.

Genetičkim testiranjem moguće je otkriti koji način ishrane najviše odgovara vašem organizmu – ishrana prema genotipu, koji tip vežbanja i rekreacije je najefikasniji za vas, kao i predispoziciju za razvoj određenih bolesti.

Poznavanje sopstvenih gena i genetskih predispozicija je od pomoći u prevenciji različitih bolesti, kreiranju zdravijeg stila života, režima ishrane i generalno boljem poznavanju sopstvenog organizma i njegovih potreba.

Naučne studije su pokazale da se dijetom zasnovanom na genotipu postižu veći, efikasniji i dugotrajniji rezultati u procesu gubitka telesne mase, nego ukoliko se dijeta sprovodi prema slobodno izabranom, nasumičnom ili  sveopšte popularnom režimu ishrane.

Prednosti Nutigenetičkog testa u Beo-lab laboratorijama

 U našoj laboratoriji testiramo pet različitih genetičkih varijanti u četiri ključna gena uključena u regulisanje balansa energije u organizmu, kroz metabolizam masti i šećera.

Njhovom kombinacijom identifikujemo čak 243 moguća genotipa.

U zavisnosti od rezultata, predlaže se način ishrane koji odgovara vašem genetskom profilu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Nutrigenetika2-1024x506.jpg

Nutrigenetička analiza je osnova za izradu  personalizovanog programa ishrane i/ili gubitka telesne mase, potpuno prilagođen vašem genotipu,  kreiranog od strane stručnjaka.

Pravovremenim prepoznavanjem rizika, a potom i odgovarajućom ishranom i načinom života možemo usporiti starenje organizma i sprečiti brojne nasledne bolesti poput gojaznosti, osteoporoze, tromboze, kardiovaskularnih oboljenja.

Kome se preporučuje Nutrigenetički test?

  • Osobama koje žele da započnu neki vid dijete u cilju smanjenja i održavanja telesne mase;
  • Osobama koje žele da zadrže svoju postojeću telesnu masu;
  • Osobama koje žele da se posvete nekoj fizičkoj aktivnosti, kako bi se utvrdilo koji tip sporta odgovara njihovom organizmu;
  • Svima koji žele da prilagođenom, individualnom ishranom i životnim stilom dostignu i očuvaju, optimalno zdravlje i vitalnost.

Nutrigenetički test – test koji se radi jednom u životu

Test se obavlja jednostavnim uzorkovanjem krvi iz vene a može se raditi i iz uzorka bukalnog brisa (bris koji se uzima sa unutrašnje strane obraza). Za ovaj  test nije potrebna posebna priprema i možete ga uraditi bilo kada u toku dana.

Rezultate testa vam dostavljamo na željenu e-mail adresu ili putem aplikacije WEB rezultati u roku od 7 radnih dana.

Nakon dobijanja rezultata testa  u centralnoj  Beo – lab laboratoriji u Resavskoj 60, u Beogradu, možete zakazati  konsultacije sa prakticionistom funkcionalne medicine dr Milkom Popović koja će za vas pripremiti personalizovani plan ishrane i po potrebi, plan suplementacije.

Cena nutigenetičkog testa  je 15.000 rsd.  Uzrokovanje za test možete obaviti u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Cena konsultacija sa nutricionistom uz detaljan program  ishrane je 5.000 rsd.

Napomena: Preporuke koje ćete dobiti na osnovu rezultata Nutigenetičkog testa  Beo-lab laboratorija su savetodavnog karaktera. Za postizanje optimalnih rezultata, najvažnije su  vaša istrajnost i doslednost u sprovođenju programa.

Za dodatna pitanja i informacije u vezi sa nutrigenetičkim testom, kao i u vezi sa stručnim konsultacijama, budite slobodni da nas kontaktirate putem našeg call centra na telefon: +381 11 36 22 888 ili nam pišite putem  kontakt forme.

Datum objave 10.7.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana