Nađi vreme ne gubi život

U susret 24. oktobru, Međunarodnom danu borbe protiv raka dojke, predstavnici Beo-Lab laboratorija su posetili udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke – „Budimo zajedno“.

U prijatnom okruženju, sa ovim divnim damama razmenjivali smo recepte, prepričavali anegdote ali se i dotakli važnih ( za njih ) tema kada su laboratorijske analize i dijagnostika u pitanju.

Naša šefica službe Biohemijske laboratorije Ivana Petković, pored uvodnog predstavljanja Beo-Lab laboratorija, poseban akcenat u svom izlaganju stavila je na tumor marker za dojku.

Nakon izlaganja, odgovarala je na pitanja/dileme koje su članice imale, kada je ova vrsta tumorskog markera u pitanju.

Korisne napomene koje smo istakli u udruženju, delimo i ovde sa vama.

Tumor marker za dojku – CA 15-3

  • Tumorski maker se odredjuje najčešće iz krvi koja je venski uzorkovana;
  • Tumorski markeri se ne mogu koristiti za dijagnozu kancera dojke. Nije redak slučaj da je tumor marker miran u trenutku uspostavljanja dijagnoze kancera. Zlatni standard za postavljanje dijagnoze maligniteta je biopsija promene.
  • Ovaj tumorski marker ima najveći značaj u kontroli toka bolesti nakon završetka primarne terapije. Kliničke studije su pokazale da povećane vrednosti CA 15-3 mogu biti indikatori recidiva bolesti, čak i pre nego što se bolest može klinički detektovati.
  • Povišene ili snižene vrednosti koreliraju sa progresijom, odnosno regresijom bolesti. Ovo je značajno i kod praćenja uspešnosti ( pravilnog izbora) terapije, kod pacijentkinja kod kojih je malignitet uznapredovao, metastazirao. Ako uz primenjenu terapiju tumorski marker raste, to je znak neadekvatnosti terapije i da ona mora biti modifikovana.
  • Određivanje koncentracije tumorskih markera se može raditi u vreme postavljanja dijagnoze, pre, u toku ili nakon završetka terapije i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno javljanje tumora.
  •  Njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima (da bi se videlo da li dolazi do povišenja ili smanjenja koncentracije istog). Ovakva SERIJSKA određivanja su daleko značajnija u odnosu na pojedinačno i nasumično merenje nivoa tumorskih markera.
  • Svaka osoba ima svoju osnovnu, početnu vrednost tumorskog markera;
  • Preporučuje se poređenje rezultata testova radjenih u JEDNOJ ISTOJ LABORATORIJI. Jer laboratorije neretko imaju različite referentne vrednosti. Takođe, uvek voditi računa da su koncentracije izražene u istim jedinicama (ng/mL, U/mL i sl).

Nađi VREME ne gubi ŽIVOT

Ono što smo na kraju posebno istakli, jeste da su redovni  preventivni pregledi dojki, ultrazvučni i mamografski, presudni za rano otkrivanje bolesti. Tada je procenat izlečenja u preko 90% slučajeva ( kada je tumor dojke u pitanju).

To ne znači, da ako se bolest javi u kasnijoj fazi, da lečenje i izlečenje nije moguće. Samo je proces lečenja u takvim okolnostima duži i komplikovaniji. Zato nađi VREME i ne gubi ŽIVOT.

Ove divne dame su nam pokazale da se posle kancera ŽIVI i dalje a ne preživljava.

tumor marker

Beo-Lab laboratorije će vam i u narednom periodu biti podrška ( ne samo u oktobru već tokom svih meseci u godini) kada je podizanje svesti o PREVENCIJI u pitanju. Ali i edukovati javnost o značaju prevencije i preventivnih laboratorijskih analiza koje su nam dostupne.

Više o tumorskim markerima za dojku možete pročitati na našem sajtu. Saznaj više.

Datum objave 23.10.2018

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana