Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
tumor marker za dojku

Nađi vreme ne gubi život

U susret 24. oktobru, Međunarodnom danu borbe protiv raka dojke, predstavnici Beo-Lab laboratorija su posetili udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke – „Budimo zajedno“.

U prijatnom okruženju, sa ovim divnim damama razmenjivali smo recepte, prepričavali anegdote ali se i dotakli važnih ( za njih ) tema kada su laboratorijske analize i dijagnostika u pitanju.

Naša šefica službe Biohemijske laboratorije Ivana Petković, pored uvodnog predstavljanja Beo-Lab laboratorija, poseban akcenat u svom izlaganju stavila je na tumor marker za dojku.

Nakon izlaganja, odgovarala je na pitanja/dileme koje su članice imale, kada je ova vrsta tumorskog markera u pitanju.

Korisne napomene koje smo istakli u udruženju, delimo i ovde sa vama.

Tumor marker za dojku – CA 15-3

 • Tumorski maker se odredjuje najčešće iz krvi koja je venski uzorkovana;
 • Tumorski markeri se ne mogu koristiti za dijagnozu kancera dojke. Nije redak slučaj da je tumor marker miran u trenutku uspostavljanja dijagnoze kancera. Zlatni standard za postavljanje dijagnoze maligniteta je biopsija promene.
 • Ovaj tumorski marker ima najveći značaj u kontroli toka bolesti nakon završetka primarne terapije. Kliničke studije su pokazale da povećane vrednosti CA 15-3 mogu biti indikatori recidiva bolesti, čak i pre nego što se bolest može klinički detektovati.
 • Povišene ili snižene vrednosti koreliraju sa progresijom, odnosno regresijom bolesti. Ovo je značajno i kod praćenja uspešnosti ( pravilnog izbora) terapije, kod pacijentkinja kod kojih je malignitet uznapredovao, metastazirao. Ako uz primenjenu terapiju tumorski marker raste, to je znak neadekvatnosti terapije i da ona mora biti modifikovana.
 • Određivanje koncentracije tumorskih markera se može raditi u vreme postavljanja dijagnoze, pre, u toku ili nakon završetka terapije i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno javljanje tumora.
 •  Njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima (da bi se videlo da li dolazi do povišenja ili smanjenja koncentracije istog). Ovakva SERIJSKA određivanja su daleko značajnija u odnosu na pojedinačno i nasumično merenje nivoa tumorskih markera.
 • Svaka osoba ima svoju osnovnu, početnu vrednost tumorskog markera;
 • Preporučuje se poređenje rezultata testova radjenih u JEDNOJ ISTOJ LABORATORIJI. Jer laboratorije neretko imaju različite referentne vrednosti. Takođe, uvek voditi računa da su koncentracije izražene u istim jedinicama (ng/mL, U/mL i sl).

Nađi VREME ne gubi ŽIVOT

Ono što smo na kraju posebno istakli, jeste da su redovni  preventivni pregledi dojki, ultrazvučni i mamografski, presudni za rano otkrivanje bolesti. Tada je procenat izlečenja u preko 90% slučajeva ( kada je tumor dojke u pitanju).

To ne znači, da ako se bolest javi u kasnijoj fazi, da lečenje i izlečenje nije moguće. Samo je proces lečenja u takvim okolnostima duži i komplikovaniji. Zato nađi VREME i ne gubi ŽIVOT.

Ove divne dame su nam pokazale da se posle kancera ŽIVI i dalje a ne preživljava.

tumor marker

Beo-Lab laboratorije će vam i u narednom periodu biti podrška ( ne samo u oktobru već tokom svih meseci u godini) kada je podizanje svesti o PREVENCIJI u pitanju. Ali i edukovati javnost o značaju prevencije i preventivnih laboratorijskih analiza koje su nam dostupne.

Više o tumorskim markerima za dojku možete pročitati na našem sajtu. Saznaj više.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice