Pomozite detetu da prevaziđe strah od vađenja krvi

Tačni i pouzdani laboratorijski nalazi su polazna osnova lekaru u proceni zdravstvenog stanja deteta i uspostavljanju tačne dijagnoze u slučaju bolesti.

Kako bi laboratorijski nalazi dali pravu sliku o zdravstvenom stanju pacijenta, pored kvalitetne i pouzdane laboratorijske metode, potrebna je i pravilna priprema organizma za laboratorijsko ispitivanje, i to kako fizička, tako i psihička.

 Psihička priprema je posebno važna i izazovna u slučaju najmlađih, dece u uzrastu od 1-7 godine.

Vrlo je važno da roditelji budu svesni značaja laboratorijskog ispitivanja kod praćenja zdravstvenog stanja deteta i da tu važnost objasne detetu na način prilagođen njegovom uzrastu.

Laboratorijska dijagnostika je najednostaviji metod za razlikovanje virusne nasuprot bakterijske infekcije, identifikovanja upalnog procesa, identifikovanja anemije, ali i određenih promena u organizmu za koja ne postoje još uvek vidljivi simptomi (ovo poslednje posebno dobija na značaju kod vakcinacije dece).

Saveti za psihičku pripremu deteta

Dete treba postepeno navikavati na laboratoriju.

Dete navikavajte na posete laboratoriji i to u trenucima kada potreba za laboratorijskom dijagnostikom nije urgentna.

Posetite laboratoriju zajedno sa detetom i kada nemate potrebu za analizama. Neka sedne na laboratorijsku stolicu, upozna ambijent i zaposlene.

Dete treba da vidi vaše lično pozitivno iskustvo, sigurnost i smirenost na laboratorijskoj stolici ili pozitivno iskustvo starijeg brata, sestre, drugara/drugarice.

Treba mu objasniti da je uzorkovanje krvi neophodno lekaru kako bi ustanovio da li je ono zdravo ili bolesno, a ako je bolesno, da će na taj način lekar znati zašto ima određene tegobe.

Ispričati detetu šta se radi u laboratoriji sa uzorkom krvi i kako će dobijeni rezultati u slučaju bolesti pomoći lekaru da mu da pravi lek, uz pomoć kojeg će da brzo da ozdravi.  

Kada se problem pojavi i bude postojala realna potreba za vađenjem krvi, dete će radije sarađivati sa laboratorijskim osobljem.

 Budite potpuno iskreni sa detetom

Iskren razgovor sa detetom šta ga očekuje tokom uzorkovanja je jako bitan, kako bi steklo poverenje za svaki naredni put kada bude trebalo da dođe u laboratoriju.  

Objasnite detetu kako izgleda procedura vađenja krvi kako bi se manje plašilo (vatica, epruvetica, alkohol … ). Recite da će osetiti blago i kratkotrajno peckanje tj. bol.

Ohrabrite ga pričom da u laboratoriju dolaze i ostali njegovi drugari kako bi lekar mogao da im da pravi lek.

Motivišite dete na saradnju

Motivacija je dodatni podstrek da dete sarađuje. Obavestitite dete da ćete nakon posete laboratorije ići na neku aktivnost koju ono voli, ili mu kupiti neku sitnicu (svesku, knjigu, olovku koju može samo odabere, sličice i sl.), kako bi vezao za laboratoriju pozitivnu emociju.

Ponesite omiljenu detetovu igaračku ili pevušite omiljenu pesmu kako bi mu okupirali pažnju. 

Pohvalite dete

Kada laboratorijsko osoblje uspešno završi sa uzorkovanjem, pohvalite dete kako je bilo hrabro. Nasmejano lice na prstiću je zaštitni znak osoblja Beo-lab laboratorija, koji može ponosno da šeta i pokazuje.

Vrata naših laboratorija su vam uvek otvorena.Posetite neku od naših laboratorija sa svojim detetom kada god ste u prilici ili prolazu. Pitajte naše ljubazno osoblje da vam ispriča magičnu priču o leptiriću Zdravku, koja će dodatno ohrabriti dete  da prevaziđe strah od vađenja krvi.  

Datum objave 28.2.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana