Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Tumorski markeri ovarijuma

Šifra PRF03 Kategorije , ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Tumorski markeri ovarijuma – panel. Njegovo određivanje se vrši u cilju ranog otkrivanja karcinoma jajnika, procene uspešnosti terapije kao i pojave recidiva (ponovnog javljanja bolesti).

3,515.00din

Tumorski markeri ovarijuma – panel

Šta je karcinom ovarijuma?

Karcinom ovarijuma (rak jajnika) je karcinom koji je lokalizovan u tkivu jajnika. Karcinom ovarijuma je  često maligno oboljenje ( nalazi se na 5. mestu po učestalosti smrtnog ishoda medju karcinomima kod žena). Od izuzetne važnosti je rana dijagnostika karcinoma ovarijuma (rak jajnika) jer će lečenje i terapija u tom slučaju imati veći stepen uspešnosti kao i veću stopu preživljavanja.

 

Neki od simptoma raka jajnika su:

1. Nadutost i nelagodnost u stomaku

2. Mučnina i povraćanje

3. Dispepsija (bol u želucu)

4. Gubitak apetita (anoreksija)

5. Često mokrenje

6. Neredovne menstruacije ili izostanak menstruacije

 

Tumorski markeri ovarijuma – panel obuhvata sledeće analize:

MT03  – CA 125

MT30 – HE 4

MT31 – Roma Index

 

Tu CA 125

Karcinom antigen 125 (CA-125) je protein koji se nalazi na površini većine, ali ne svih, ćelija karcinoma jajnika. Koristi se kao tumor marker.

Vrednosti ovog markera su povišene kod karcinoma jajnika, ali CA-125 nije specifičan samo za karcinom jajnika, već može biti povišen u različitim benignim stanjima kao što su: trudnoća, menstruacija, endometrioza, upalne bolesti karlice, adenomioza…

Njegovo određivanje u krvi se vrši u cilju ranog otkrivanja karcinoma jajnika, procene uspešnosti terapije kao i pojave recidiva (ponovnog javljanja bolesti).

Tu HE 4

HE 4 (humani epididimalni protein 4) je protein koga produkuju epitelne ćelije karcinoma jajnika. Osetljiviji je i specifičniji tumorski marker od CA-125. Do njegove ekspresije dolazi 5-6 meseci ranije u odnosu na CA 125, što omogućava detekciju tumora u ranoj fazi razvoja, kada simptomi bolesti nisu ni prisutni.

HE4 koristi se u kombinaciji sa CA 125 jer se na taj način povećava osetljivost i specifičnost merenja i detekcije karcinoma jajnika. Na na osnovu njihovih vrednosti se može odrediti ROMA INDEX ( Risk of Ovarian Malignancy Algorithm).

ROMA INDEX

ROMA INDEX je matematički proračun dobijen iz vrednosti HE 4 i CA 125, u obzir se uzima i status menopauze (premenopauza ili postmenopauza), na osnovu kog se procenjuje rizik za razvoj karcinoma jajnika, odnosno pacijenti se svrstaju u grupu niskog ili visokog rizika za razvoj karcinoma jajnika.

 

Priprema za analizu

Uzorak: venske krv.

Analiza ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Napomena: Analizu ne treba raditi za vreme redovnog menstrualnog krvarenja, jer to može biti uzrok lažno povišenih vrednosti CA 125.

 

SAZNAJ VIŠE

Tumorski Markeri

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.