Pratite nas

Total PSA (tumor marker)

Šifra MT11 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Total PSA (tumor marker) se koristi kao pomoć u praćenju odgovora na terapiju tumora prostate, u otkrivanju recidiva bolesti, kao i pomoć u postavljanju dijagnoze tumora prostate.

850din

Vađenje krvi

Zašto se određuje i kod koga ih treba određivati?

Total PSA se koriste kao pomoć u praćenju odgovora na terapiju tumora prostate, u otkrivanju recidiva bolesti, kao i pomoć u postavljanju dijagnoze tumora prostate.

Total PSA  se određuju osobama muškog pola koje imaju znakove i simptome tumora prostate (otežano, bolno ili učestalo mokrenje), periodično osobama muškog pola koje imaju dijagnostifikovan tumor prostate da se proceni odgovor na terapiju, kao i preventivno kod asimptomatskih muškaraca starijih od 50 godina.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Pre nego što pristupe određivanju PSA, osobe treba da izbegavaju ejakulaciju 24 sata, pošto mogu dovesti do lažnog povećanja PSA. Pregled prostate, biopsija prostate i cistoskopija bi se trebale obaviti posle vađenja krvi, pošto takođe dovode do lažnog povećanja nivoa PSA.

NAPOMENA: Tumor markeri se nikada ne smeju interpretirati sami, već uvek zajedno sa drugim laboratorijskim nalazima, drugim dijagnostičkim procedurama i celokupnom kliničkom slikom.

 

SAZNAJ VIŠE

Tumorski Markeri

 

 

Beo-lab patronažna služba 7 dana u nedelji

Da li znate da sem željenih laboratorijskih analiza patronažnu službu možete takođe platiti onlajn kako za sebe tako i za članove svoje porodice.  Onlajn plaćanje omogućava da naši laboranti dolaze kod vas pripremljeni, što značajno skraćuje vreme zadržavanja u vašem domu.