Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

Peptidurija

Šifra CHSR187 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 30 radnih dana

Kratak opis analize

Test gluteo i kazeo morfina u urinu – peptidurija,  može da otkrije nedovoljno varenje proteina kazeina i glutena. Nesvarene proteine nazivamo peptidima (peptidi u urinu su nepotpuno svareni proteini). Proteini kazeina i glutena su prisutni u hrani kao što je: pšenica, ovas, raž, mleko i mlečni proizvodi.

9,900.00din

Funkcionalna medicina logo Beo-lab

Test gluteo i kazeo morfina iz urina

Test gluteo i kazeo morfina u urinu – peptidurija, može da otkrije nedovoljno varenje proteina kazeina i glutena. Nesvarene proteine nazivamo peptidima (peptidi u urinu su nepotpuno svareni proteini). Proteini kazeina i glutena su prisutni u hrani kao što je: pšenica, ovas, raž, mleko i mlečni proizvodi.

 

Kome je namenjen test?

Test gluteo i kazeo morfina iz urina je korisna analiza za decu iz autističnog spektra, sa neurološkim i neuro-razvojnim poremećajima, za osobe sa poremećajima psihičkih stanja, kod osoba sa hroničnim problemima sa varenjem, zatvorom ili dijarejom. 

Posebno je korisna kod: Alchajmerove bolesti, Fibromialgije ADHD /ADD, Multiple skleroze, Artritisa, Poremećaja opsesivnog-kompulzivnog ponašanja, Poremećaja autističnog spektra Šizofrenije, Hroničnog umora, Psihoza, Dounovog sindroma, Turetovog sindrom. 

Analiza peptidurija ne dijagnostikuje ni jedno od navedenih stanja i oboljenja, već samo ukazuje na to da li pacijent treba da isključi iz ishrane kazein i gluten.

 

Zašto je ovaj test značajan kod dece iz autističnog spektra?

Nesvareni proteini (peptidi) su usko povezani sa gastrointestinalnim, neurološkim i neuro-razvojnim poremećajima.

Deca sa autizmom često deluju kao da su zavisni od pšenice i mlečnih proizvoda.

Veliki broj osoba sa autizmom kao i šizofrenijom, nepotpuno vare pšenicu i mlečne proizvode. Ovi nekompletno svareni peptidi se potom apsorbuju u telu i vezuju se za opioidne receptore, imajući uticaj na ponašanje i druge fiziološke reakcije.

Peptidi glutena i kazeina reaguju sa opioidnim receptorima u mozgu, izazivajući efekte slične opijatima kao što su heroin i morfin.

Vezivanje za receptore je najvećim delom u temporalnom režnju mozga koji je odgovoran za jezičku i auditornu integraciju.

Neuropeptidi takođe smanjuju osećaj bola i utiču na kognitivnu funkciju.

Pored povezanosti autizma i pomenutih peptida, postoje studije koje ukazuju da postoji uska veza između prisustva opioidnih peptida u urinu sa:

  • Gastrointestinalnim smetnjama;
  • Imunološkim problemima;
  • Problemima infertiliteta.

 

Cilj dijetetske terapije kod dece iz autističnog spektra, je da se dete maksimalno dovede u psihološki i fiziološki balans i da nesmetano, uz više potencijala, radi sa defektologom, logopedom i psihologom. Ova dijetetska bez glutena i bez kazeina ishrana se najbolje pokazala kod autistične dece i doprinela da imaju bolji kontakt očima, bolju pažnju i koncentraciju i samim tim bolje napreduju što se tiče učenja.

 

Test kazeo i gluteo morfina uključuje i merenje indolil-akriloil-glicin-a (IAG).

Istraživanja su pokazala da je urinarni IAG mnogo veći kod dece iz autističnog spektra u poređenju sa kontrolnom grupom.

Poremećeno lučenje IAG može biti i kod oboljenja kao što su: celijakija, fotodermatoza, mišićna distrofija, ciroza jetre i Hartnupova bolest.

 

Priprema za analizu

Pročitajte uputstvo za prikupljanje urina za peptidurije, koje smo pripremili za Vas.  

Uzorak: urin (prvi jutarnji) raspodeljen u posebnim epruvetama za uzorkovanje

Obrtno vreme: do 30 dana

 

DODATNE NAPOMENE
 

Za dodatne informacije vezane za gore pomenuti test specijalne laboratorijske dijagnostike, možete nas kontaktirati putem call centra na 011 36 22 888 ili možete pisati na funkcionalnamedicina@beo-lab.rs Pročitajte više o Milki Popović – prakticionisti funkcionalne medicine.

 

SAZNAJ VIŠE

PEPTIDURIJE – prisustvo nesvarenih proteina kazeina i glutena

test peptidurije

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.