Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Prošireni panel za polno prenosive bolesti (STD)

Šifra PRF163 Kategorije ,
Uzorkovanje: Nova analiza!

Kratak opis analize

Polno prenosive bolesti (STD) su infekcije ili bolesti koje se prvenstveno prenose sa jedne osobe na drugu seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni ili oralni polni odnos. U medicinskom kontekstu, „STD“ je akronim za „seksualno prenosivu bolest“.

17,280.00din

Nova analiza!

Kada se radi Prošireni panel za polno prenosive bolesti (STD)?

Vreme kada bi trebalo da se testirate na STD može da varira u zavisnosti od pojedinačnih okolnosti.

Redovni skrining

Čak i ako nemate simptome, preporuka je da se redovno testirate ako ste seksualno aktivni i imate više partnera ili novog partnera. Učestalost testiranja može da varira u zavisnosti od vašeg nivoa seksualne aktivnosti i prevalencije polno prenosivih bolesti, ali godišnje testiranje je uobičajena preporuka.

Simptomi

Ako osetite simptome polno prenosive bolesti, kao što su neobičan iscedak, rane, bol, svrab ili osećaj peckanja u predelu genitalija, važno je da se odmah testirate. Neke polno prenosive bolesti možda ne izazivaju simptome, tako da je redovno testiranje i dalje neophodno čak i ako se osećate dobro.

Rizično ponašanje

Ukoliko ste imali nezaštićeni polni odnos, ili imate više partnera, trebalo bi da se testirate češće.

Planiranje trudnoće

Ako planirate da zatrudnite ili ste već trudni, važno je da se testirate na polno prenosive bolesti, jer neke infekcije mogu biti štetne za bebu.

Rutinski zdravstveni pregled

  • Možete razgovarati o svom seksualnom zdravlju i potrebi za testiranjem na polno prenosive bolesti sa lekarom tokom rutinskih pregleda. Oni mogu dati smernice o odgovarajućem rasporedu testiranja na osnovu vaših individualnih okolnosti.

Mnoge polno prenosive bolesti mogu biti asimptomatske (bez simptoma), tako da je redovno testiranje ključno za rano otkrivanje i lečenje. Testiranje i poznavanje statusa polno prenosivih bolesti ne samo da štiti vaše zdravlje, već pomaže i u sprečavanju širenja infekcija na druge. Važno je da koristite zaštitu (kao što su kondomi) tokom seksualne aktivnosti kako biste smanjili rizik od zaraze ili širenja polno prenosivih bolesti, čak i ako ste vi i vaš partner(i) imali negativan test.

Koje analize obuhvata Prošireni panel za polno prenosive bolesti (STD)?

Analize koje obuhvata osnovni STD panel su:

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv, dok je uzorak za analizu STD 8 prvi mlaz prvog jutarnjeg urina.

Priprema za analizu

Nije potrebna posebna priprema za analize koje ulaze u ovaj panel. Panel možete uraditi na svim lokacijama Beo-lab laboratorija.

Ukoliko želite da STD 8 panel uradite iz uzorka cervikalnog tj. uretralnog brisa, to možete učiniti dolaskom na jednu od naše tri lokacije:

  • Resavska 58-60, Beograd
  • Braće Ribnikar 7, Novi Sad
  • Filipa Filipovića 16, Čačak

Vreme izdavanja rezultata

Rezultati analiza iz krvi su gotovi u toku istog dana (kroz 24h od momenta testiranja), dok se na rezultate STD 8 čeka 5 do 7 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Tumačenje rezultata testa na polno prenosive bolesti najbolje je uraditi u konsultaciji sa zdravstvenim radnikom koji može dati specifične smernice na osnovu vaših individualnih okolnosti, vrste obavljenog testa i polno prenosivih bolesti koje se testiraju. Od suštinskog je značaja da budete proaktivni u vezi sa svojim seksualnim zdravljem, tražite testiranje po potrebi i sledite preporučene preventivne mere, kao što je korišćenje zaštite tokom seksualne aktivnosti.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.