Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Peptidurija

Šifra CHSR187 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 30 radnih dana

Kratak opis analize

Test gluteo i kazeo morfina u urinu – peptidurija,  može da otkrije nedovoljno varenje proteina kazeina i glutena. Nesvarene proteine nazivamo peptidima (peptidi u urinu su nepotpuno svareni proteini). Proteini kazeina i glutena su prisutni u hrani kao što je: pšenica, ovas, raž, mleko i mlečni proizvodi.

9,990.00din

Biohemija logo Beo-lab

Test gluteo i kazeo morfina iz urina

Test gluteo i kazeo morfina u urinu – peptidurija, može da otkrije nedovoljno varenje proteina kazeina i glutena. Nesvarene proteine nazivamo peptidima (peptidi u urinu su nepotpuno svareni proteini). Proteini kazeina i glutena su prisutni u hrani kao što je: pšenica, ovas, raž, mleko i mlečni proizvodi.

Kome je namenjen test?

Test gluteo i kazeo morfina iz urina je korisna analiza za decu iz autističnog spektra, sa neurološkim i neuro-razvojnim poremećajima, za osobe sa poremećajima psihičkih stanja, kod osoba sa hroničnim problemima sa varenjem, zatvorom ili dijarejom. Posebno je korisna kod: Alchajmerove bolesti, Fibromialgije ADHD /ADD, Multiple skleroze, Artritisa, Poremećaja opsesivnog-kompulzivnog ponašanja, Poremećaja autističnog spektra Šizofrenije, Hroničnog umora, Psihoza, Dounovog sindroma, Turetovog sindrom. Analiza peptidurija ne dijagnostikuje ni jedno od navedenih stanja i oboljenja, već samo ukazuje na to da li pacijent treba da isključi iz ishrane kazein i gluten.

Zašto je ovaj test značajan kod dece iz autističnog spektra?

Nesvareni proteini (peptidi) su usko povezani sa gastrointestinalnim, neurološkim i neuro-razvojnim poremećajima.
Deca sa autizmom često deluju kao da su zavisni od pšenice i mlečnih proizvoda. Veliki broj osoba sa autizmom kao i šizofrenijom, nepotpuno vare pšenicu i mlečne proizvode. Ovi nekompletno svareni peptidi se potom apsorbuju u telu i vezuju se za opioidne receptore, imajući uticaj na ponašanje i druge fiziološke reakcije. Peptidi glutena i kazeina reaguju sa opioidnim receptorima u mozgu, izazivajući efekte slične opijatima kao što su heroin i morfin. Vezivanje za receptore je najvećim delom u temporalnom režnju mozga koji je odgovoran za jezičku i auditornu integraciju. Neuropeptidi takođe smanjuju osećaj bola i utiču na kognitivnu funkciju. Pored povezanosti autizma i pomenutih peptida, postoje studije koje ukazuju da postoji uska veza između prisustva opioidnih peptida u urinu sa:
  • Gastrointestinalnim smetnjama;
  • Imunološkim problemima;
  • Problemima infertiliteta.
Cilj dijetetske terapije kod dece iz autističnog spektra, je da se dete maksimalno dovede u psihološki i fiziološki balans i da nesmetano, uz više potencijala, radi sa defektologom, logopedom i psihologom. Ova dijetetska bez glutena i bez kazeina ishrana se najbolje pokazala kod autistične dece i doprinela da imaju bolji kontakt očima, bolju pažnju i koncentraciju i samim tim bolje napreduju što se tiče učenja.

Test kazeo i gluteo morfina uključuje i merenje indolil-akriloil-glicin-a (IAG).

Istraživanja su pokazala da je urinarni IAG mnogo veći kod dece iz autističnog spektra u poređenju sa kontrolnom grupom. Poremećeno lučenje IAG može biti i kod oboljenja kao što su: celijakija, fotodermatoza, mišićna distrofija, ciroza jetre i Hartnupova bolest.

Priprema za analizu

Pročitajte uputstvo za prikupljanje urina za peptidurije, koje smo pripremili za Vas. Uzorak: urin (prvi jutarnji) raspodeljen u posebnim epruvetama za uzorkovanje Obrtno vreme: do 30 dana
DODATNE NAPOMENE
Za dodatne informacije vezane za gore pomenuti test specijalne laboratorijske dijagnostike, možete nas kontaktirati putem call centra na 011 36 22 888 ili možete pisati na funkcionalnamedicina@beo-lab.rs Pročitajte više o Milki Popović – prakticionisti funkcionalne medicine. SAZNAJ VIŠE PEPTIDURIJE – prisustvo nesvarenih proteina kazeina i glutena  

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.