Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Metabolizam Estrogena u urinu

Šifra CHSR383 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 21 radni dan

Kratak opis analize

Estrogeni su hormoni koji se proizvode i kod muškaraca i kod žena. Oni se oslobađaju u krvotok i vezuju se za specifične hormonske receptore u različitim ciljnim organima. Kada estrogeni završe svoje delovanje, uklanjaju se iz svojih receptora i kroz krvotok dospevaju do jetre gde se razgrađuju (metabolišu) i konačno se uklanjaju iz tela sa urinom.

38,180.00din

Funkcionalna medicina logo Beo-lab

Metabolizam estrogena u urinu

Postoji nekoliko različitih biohemijskih puteva kroz koje se estrogeni mogu metabolisati u telu. Dva glavna metabolička puta su preko 2-hidroksi-estrona (2-OHE1) i preko 16-alfa-hidroksi-estrona (16-OHE1). Ovi proizvodi razgradnje se nazivaju „proizvodi metabolizma estrogena ili metaboliti estrogena“.

Estrogeni koji se razgrađuju biohemijskim putem 2-hidroksi na kraju imaju mali ili nikakav estrogenski efekat, tako da ne „stimulišu“ ćelije raka zavisne od estrogena da rastu. Neke studije čak sugerišu da 2-OHE1 zapravo može inhibirati rast ćelija raka izazvan estrogenom. Enzimski sistem CIP1A1 je uključen u ovaj biohemijski „put“ jetre.

Estrogeni koji se razlažu biohemijskim putem 16-alfa-hidroksi imaju jači estrogenski efekat i stoga mogu podstaći razvoj hormonski zavisnih karcinoma. Neke studije pokazuju da 16-OHE1 može da promeni genetski sastav ćelija. Enzimski sistem CIP1B1 je uključen u ovaj biohemijski put.

Zašto je korisno pratiti metabolite estrogena?

Zato što na neka patološka stanja utiče odnos 2-hidroksi-estrona prema 16-hidroksi-estronu. Merenje odnosa metabolita estrogena daje važne informacije o relativnom riziku od pojave ovih stanja. Poznavanje povećanog rizika od određenih hormonski zavisnih stanja daje neophodnu motivaciju za izbor zdravijeg načina života.

Praćenje odnosa metabolita estrogena je jednostavno jer je potreban samo jedan uzorak urina u kome se mere i 2-OHE1 i 16-OHE1 metaboliti.

Uzorkovanje

Uzorak je urin.

Priprema za analizu

Za sakupljanje urina su potrebne posebne bočice koje se poručuju u centralnoj Beo lab laboratoriji, na adresi Resavska 58-60, kao i upustvo za uzorkovanje.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultate ovog testa se čeka 21 radni dan.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.