Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Aldolaza

Šifra CH169 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 16 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Fruktoza-bisfosfat aldolaza, takođe poznata kao aldolaza, je enzim koji igra ključnu ulogu u glikolizi, metaboličkom putu koji razlaže glukozu da bi proizveo energiju u obliku ATP (adenozin trifosfata). Postoji nekoliko izoformi aldolaze, uključujući aldolazu A (nalazi se u mišićnom tkivu), aldolazu B (nalazi se u jetri) i aldolazu C (nalazi se u mozgu). Ove izoforme se malo razlikuju po svojim svojstvima i distribuciji u telu.

1,400.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Aldolaza?

Aldolaza je enzim koji se značajno nalazi u mišićima i igra važnu ulogu u procesima razgradnje šećera i proizvodnji energije. Njegova prisutnost u mišićima čini ga relevantnim markerom u dijagnostici određenih stanja i bolesti, posebno onih koje utiču na mišićno tkivo.

Povećane vrednosti mogu ukazivati na oštećenje mišića, kao što je mišićna distrofija, ili na druge patološke procese poput akutnog hepatitisa, infarkta miokarda (srčanog udara), određenih vrsta karcinoma (karcinom prostate), kao i gangrene.

S druge strane, snižene vrednosti aldolaze mogu biti znak gubitka mišićne mase, što se često može pratiti u situacijama kao što su ekstremne dijete, ozbiljni metabolički poremećaji ili stanja s hroničnim nedostatkom hranjivih materija.

Kada se radi analiza aldolaza?

Analiza nivoa aldolaze se obično radi iz medicinskih razloga kako bi se procenila funkcija mišića, dijagnostikovala određena stanja i pratili odgovori na terapiju.

Evo nekoliko situacija kada se analiza aldolaze može raditi:

  • Dijagnoza mišićnih oboljenja: Aldolaza se može koristiti kao marker za razne mišićne bolesti, kao što su mišićna distrofija, miopatije i druga stanja koja dovode do oštećenja mišića (dermatomiozitis, polimiozitis).
  • Praćenje progresije bolesti: Povećane vrednosti aldolaze mogu ukazivati na napredovanje mišićnih oboljenja ili druge patološke promene u mišićima. Pravilno praćenje nivoa aldolaze tokom vremena može pomoći u praćenju napretka bolesti i reakcije na terapiju.
  • Diferencijalna dijagnoza: Povećane vrednosti aldolaze mogu biti prisutne i kod drugih stanja, kao što su akutni hepatitis, srčani udar, karcinom prostate i gangrena. Analiza aldolaze može pomoći u razlikovanju ovih stanja i usmeravanju daljih dijagnostičkih koraka.
  • Procena reakcije na terapiju: Kod pacijenata sa mišićnim bolestima ili drugim stanjima koja utiču na nivo aldolaze, redovno praćenje ovog markera može pomoći u proceni odgovora na terapiju i prilagođavanju plana lečenja.
  • Praćenje gubitka mišićne mase: Smanjenje nivoa aldolaze može ukazivati na gubitak mišićne mase, kao što se vidi u situacijama kao što su ekstremni gubitak težine ili neuhranjenost.

Uzorkovanje

Uzorak je venska krv.

Priprema za analizu

Za ovaj test je potrebno gladovanje pre testa (8-12 h), što je smernica koju ćete dobiti od lekara koji vas je uputio da uradite ovaj test.

Obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje trenutno uzimate.

Neki faktori kao što su fizička aktivnost, stres i pušenje takođe mogu uticati na rezultate testa.

Vreme izdavanja rezultata

Na rezultata aldolaze se čeka do 16 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Povećane ili smanjene vrednosti aldolaze u krvi mogu ukazivati na različite patološke stanja. Međutim, važno je napomenuti da interpretacija ovih rezultata zahteva dublju analizu i kliničku dijagnostiku. Dijagnostički proces uključuje analizu ne samo nivoa aldolaze, već i drugih kliničkih informacija, laboratorijskih testova i medicinskih pregleda kako bi se dobila tačna slika o zdravstvenom stanju pacijenta.

Prevencijom do zdravlja

Ishrana i fizička aktivnost u prevenciji zdravlja

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.