Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
ljubav

Zaljubljenost i ljubav su najbolji lek

 Kada smo zaljubljeni, ne samo što vnam je sve lepše i gledamo na svet ružičastim naočarima,  već zaljubljenost i ljubav imaju pozitivan uticaj i na naše sveukupno zdravlje, pa se neretko kaže da je ljubav lek gotovo za sve. 

Brojna naučna istraživanja su dokazala da ljubav i zaljubljenost izazivaju niz pozitivnih promena u organizmu koje su značajne kako za psihičko, tako i za fizičko zdravlje u celini.

Ljubav kao lek 


Manja osetljivost na bol – kod zaljubljenih osoba više se oslobađa endorfin, koji smanjuje osećaj bola na prirodan način, i ima efekte slične dejstvu analgetika. gledanje u voljenu osobu ili slika voljene osobe, može da poveća proizvodnju endorfinai i time značajno poveća  toleranciju osobe na bol.

Bolje podnošenje stresnih situacija – osećaj emocionalne bliskosti sa partnerom i podrška partnera, pomaže da se organizam lakše izbori sa stresom.

U mozgu se tada oslobađaju supstance poput dopamina, što pomaže u regulisanju emocionalnog odgovora i oksitocina, koji aktivira osećaj poverenja i smanjuje anksioznost.

Tokom ljubljenja dolazi do smanjenja nivoa kortizola, hormona stresa.

Zaljubljenost i ljubav su najbolji lek 1

Povećava se motivacija i nivo životne energije – osećanje zaljubljenosti dovodi do oslobađanja neurotransmitera dopamina u mozgu, koji utiče na veću motivisanost i veći osećaj zadovoljstva .

Usled intezivnih emocija luči se i dodatni adrenalin što životnu energiju podiže na viši nivo.

Dodatno, ljudi koji se redovno grle sa partnerom imaju manje šanse da budu anksiozni ili depresivni.

Jačaju se odbrambene sposobnosti organizma – pojedina istraživanja su pokazala da osobe koje se češće i redovno ljube kao i oni koji redovno upražnjavaju seksualne odnose, imaju veći nivo imunoglobulina, što poboljšava imunološke sposobnosti organizma  u borbi protiv infekcija.

Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti – testosteron i estrogen deluju protektivno, tj. štite krvne sudove, što smanjuje rizik od infarkta. Grljenje voljene osobe može da snizi krvni pritisak i uspori otkucaje srca zahvaljujući povećanom nivou oksitocina.

Ublažavaju se alergijske reakcije – ljubljenje smanjuje proizvodnju histamina, supstance koja se proizvodi usled reakcije na alergene,  što je okidač za simptome alergije.

Bolji kvalitet sna – sanjarenjem o voljenoj osobi lagano, sa osmehom na licu se tone u san. Takođe, posle seksualne aktivnosti, oslobađaju se hormoni oksitocin i prolaktin, koji dovode do pospanosti i lakšeg i bržeg uspavljivanja.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice