Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
veragene nipt test

Nagrađeni VERAgene test proširio panel analiza na 100 monogenskih bolesti

Partnerska laboratorija Beo-lab Medicover, NIPD Genetics sa Kipra, objavila je da je VERAgene, prvi sveobuhvatni neinvazivni prenatalni test (NIPT) proširen i da će obuhvatati analizu čak 100 monogenskih bolesti, umesto dosadašnjih 50.

VERAgene je jedini NIPT test koji može istovremeno da analizira aneuploidije hromozoma, mikrodelecije i monogenske bolesti.

Nova, unapređena verzija testa targetira 2000 genetskih mutacija za analizu 100 monogenskih bolesti. To znači da se VERAgene test proširuje na analizu 50 dodatnih monogenskih autozomnih, recesivnih i X-vezanih oboljenja.

Test nudi kompletnu sliku zdravlja fetusa već od 10. nedelje trudnoće. Testiranje se zasniva na moćnoj platformi NIPD Genetics tehnologije koja je potvrđena u nekoliko kliničkih studija koje su potvrdile tačnost i preciznost rezultata testa.

Profesor Philippos Patsalis, osnivač i izvršni direktor naše partnerske laboratorije NIPD Genetics, izjavio je:

„VERAgene je stvoren iz potrebe da se popuni jaz u okviru neinvanzivnog prenatalnog skrininga, kako bi se otkrile monogenske bolesti koje se inače ne mogu otkriti konvencionalnim prenatalnim skriningom. Njegova značajna klinička korisnost, kao i moćna tehnološka platforma na kojoj je dizajniran i razvijen ovaj test, stekli su međunarodno priznanje VERAgene testa kao inovativnog, tačnog, pouzdanog i testa visokih tehnoloških prerformansi. To je zaista otvorilo novo poglavlje u oblasti prenatalnog skrininga“.

Prošireni panel sa 50 na čak 100 monogenskih bolesti

Novi, prošireni VERAgene panel za monogenske bolesti može identifikovati 2000 genetskih mutacija u cilju ispitivanja rizika za 100 monogenskih bolesti.  

Većina monogenskih oboljenja koje analizira VERAgene nemaju biohemijske ili ultrazvučne biomarkere, niti je rizik povezan sa godinama majke.

Bolesti koje analizira VERAgene se ispoljavaju određenim fenotipskim karakteristikama koje mogu imati značajan uticaj na kvalitet života. Ove genetičke bolesti se ispoljavaju simptomima kao što su kongenitalne anomalije, razvojni poremećaji, gubitak sluha, slepilo, metabolički poremećaji itd.

VERAgene pruža osnovu za donošenje informisanih odluka

Kombinujući otkrivanje aneuploidija i mikrodelecija sa skriningom monogenskih bolesti, VERAgene pruža sveobuhvatno rešenje budućim roditeljima.

VERAgene budućim roditeljima i zdravstvenim radnicima pruža informacije o riziku da fetus ima neku genetsku bolest i pomaže im da donesu informisane odluke u vezi sa trudnoćom i potencijalno primenljivom terapijom.

Za VERAgene test su potrebna 2 uzorka –  uzorak venske krvi majke i uzorak bukalnog brisa biološkog oca. Uzorci se šalju u NIPD Genetics laboratoriju na analizu.

Slobodnoćelijska fetalna DNK poreklom iz krvi majke , kao i DNK biološkog oca, analiziraju se korišćenjem sopstvenog bioinformatičkog softvera u cilju izračunavanja rizika da kod ploda postoji rizik za određeno genetsko oboljenje.

Rezultati testa su dostupni u roku od 10 radnih dana.

Nagrađeni VERAgene prenatalni test

Kao priznanje za svoju tehnološku inovaciju i kliničku korisnost, VERAgene NIPT je primio Nacionalnu nagradu za inovaciju od strane evropskih poslovnih nagrada i Nacionalnu nagradu za inovaciju u proizvodnom sektoru od strane kiparske federacije poslodavaca i industrijalaca (OEB) u 2019. godini.

Strateško partnerstvo Medicover i NIPD Genetics

Medicover i NIPD Genetics potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu početkom 2019-te godine. Ove dve kompanije sarađuju na uvođenju neinvazivnih prenatalnih testova VERACITY i VERAGENE od NIPD Genetics u medicinske mreže i nova tržišta, kao i u kreiranju i razvoju novih genetskih testova u prenatalnoj i neonatalnoj dijagnostici, onkologiji i drugim oblastima.

Fredrick Ragmark, generalni direktor Medicover-a deli je poderžao ovo strateško partnerstvo: „Izuzetno nam je drago što možemo da pozdravimo NIPD Genetics kao Medicoverov strateški partner na polju neinvazivnog genetskog ispitivanja. Dve kompanije će zajedno ponuditi veoma opsežan portfelj u modernoj dijagnostici “.

Philippos Paczalis, osnivač i izvršni direktor NIPD Genetics , rekao je pri sklapanju partnerstva „Veoma nam je drago što sarađujemo sa Medicover, vodećim međunarodnim pružateljem zdravstvenih i dijagnostičkih usluga. Ovo partnerstvo nam nudi priliku za dalji razvoj našeg NIPD plana i promociju naših proizvoda. Radujemo se što ćemo zajedno rasti, međusobno se dopunjavati pružanjem usluga kao što je sledeća generacija genetskog testiranja.“

O Medicoveru

Medicover grupa je vodećei međunarodni pružaoc dijagnostičkih i zdravstvenih usluga, osnovana je 1995. godine. Medicover upravlja velikim brojem ambulanti, bolnica, specijalnih centara i laboratorija, a najveća tržišta su Poljska i Nemačka, kao i druge evropske zemlje.

Grupa nudi širok spektar visokokvalitetnih zdravstvenih usluga i široku mrežu dijagnostičkih laboratorija. Za više informacija posetite www.medicover.com

O Partnerskoj kompaniji NIPD genetics

NIPD Genetics je inovativna biotehnološka kompanija koja dizajnira, razvija i pruža napredne genetske testove za prognozu, prevenciju, bolje kliničko upravljanje i terapiju genetskih bolesti. Osnovan je 2011. godine .

NIPD Genetics se sastoji od multidisciplinarnog tima stručnjaka i naučnika svetske klase koji imaju znanje i iskustvo u oblastima molekularne biologije, humane genetike, genomike, transkriptomike, metilomike, statistike i bioinformatike.

Genetička laboratorija NIPD Genetics nalazi se u Nikoziji na Kipru i akreditovana je od strane Koledža američkih patologa (CAP) i sertifikovana prema CLIA i ISO standardima. Za više informacija posetite NIPD Genetics.

Za više informacija o VERAgene NIPT testu, posetite stranicu Neinvanzivna prenatalna dijagnostika – VERAgene test.

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas putem kontakt forme ili putem brojeva telefona call centra Beo-lab laboratorija 011/3622-888 i 011/309-66-63.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice