Pratite nas

Free PSA (tumor marker)

Šifra MT12 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Free PSA (tumor marker) se koriste kao pomoć u praćenju odgovora na terapiju tumora prostate, u otkrivanju recidiva bolesti, kao i pomoć u postavljanju dijagnoze tumora prostate.

1,000din

Vađenje krvi

Zašto se određuje i kod koga ih treba određivati?

Free PSA se koriste kao pomoć u praćenju odgovora na terapiju tumora prostate, u otkrivanju recidiva bolesti, kao i pomoć u postavljanju dijagnoze tumora prostate.

PSA i free PSA se određuju osobama muškog pola koje imaju znakove i simptome tumora prostate (otežano, bolno ili učestalo mokrenje), periodično osobama muškog pola koje imaju dijagnostifikovan tumor prostate da se proceni odgovor na terapiju, kao i preventivno kod asimtomatskih muškarca starijih od 50 godina.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Pre nego pristupe određivanju PSA i free PSA osobe treba da izbegavaju ejakulaciju 24 sata pošto mogu dovesti do lažnog povećanja PSA, pregled prostate, biopsija prostate i cistoskopija bi se trebale obaviti posle vađenja krvi pošto takođe dovode do lažnog povećanja nivoa PSA.

NAPOMENA: Tumor markeri se nikada ne smeju interpretirati sami, već uvek zajedno sa drugim laboratorijskim nalazima, drugim dijagnostičkim procedurama i celokupnom kliničkom slikom.

 

SAZNAJ VIŠE

Tumorski Markeri

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.