Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Pankreasna elastaza u stolici

Šifra CH174 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 12 radna dana

Kratak opis analize

Određivanje pankreasne elastaze u stolici se koristi za dijagnostikovanje smanjene egzokrine funkcije pankreasa.

3,800.00din

Biohemija logo Beo-lab

Šta je Pankreasna elastaza?

Pankreasna elastaza je proteolitički enzim koji se proizvodi u acinusnim ćelijama pankreasa. Ima važnu ulogu u normalnom varenju proteina bogatih aminokiselinom alaninom.

Zašto se određuju i kod koga se trebaju određivati?

Određivanje pankreasne elastaze u stolici se koristi za dijagnostikovanje smanjene egzokrine funkcije pankreasa.

Smanjena egzokrina funkcija pankreasa je stanje kod kojeg dolazi do smanjene produkcije enzima pankreasa što dovodi do niza kliničkih simptoma (gubitak težine, nadimanje, steatoreja, nelagoda u stomaku).

Do smanjene egzokrine funkcije pankreasa najčešće dolazi usled hroničnog pankreatitisa, ali i čitavog niza oboljenja kao što su: tumor pankreasa, akutni pankreatitis, cistična fibroza, inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), dijabetes (tip I i tip II), operacije želudca, sindrom kratkog creva i Zollinger-Ellisonov sindrom.

Ovaj test se određuje kod osoba kod kojih se sumnja da imaju smanjenu egzokrinu funkciju pankreasa, kao i kod osoba kod kojih je postavljena dijagnoza kako bi se pratila efikasnost terapije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: stolica (feces), minimalno 5 grama

Obrtno vreme: 12 radnih dana

Priprema za analizu: Uzima se nasumičan uzorak stolice. Uzorak je potrebno čuvati na temperaturi 2-8 0C do donošenja u laboratoriju.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.