Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kisela fosfataza – prostatična

Šifra CH36 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kisela fosfataza prostatična se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja prostate (abdominalni bol, umor, učestalo uriniranje), kao i osobama za koje se sumnja da ima oboljenja kostiju (Pagetova bolest, Gaucherova bolest).

280.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je kisela fosfataza?

Kisela fosfataza je enzim koji se nalazi u više tkiva u organizmu, od kojih su najvažnije prostatična i koštana kisela fosfataza.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati ?

Kisela fosfataza se ranije koristila za dijagnostiku i praćenje oboljenja prostate (infekcije, benigne hiperplazije i tumori) ali je ovaj test zamenjen sa PSA (prostata specifičnim antigenom) koji je specifičniji za prostatu. Ponekad se koristi za dijagnostiku i praćenje koštanih oboljenja: Pagetove i Gaucherova (Gošeove) bolesti i hiperparatiroidizma.

Kisela fosfataza se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja prostate (abdominalni bol, umor, učestalo uriniranje), kao i osobama za koje se sumnja da ima oboljenja kostiju (Pagetova bolest, Gaucherova bolest).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.