Pratite nas

Kisela fosfataza prostatična

Šifra CH36 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kisela fosfataza prostatična se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja prostate (abdominalni bol, umor, učestalo uriniranje), kao i osobama za koje se sumnja da ima oboljenja kostiju (Pagetova bolest, Gaucherova bolest).

180din

Vađenje krvi

Šta je kisela fosfataza?

Kisela fosfataza je enzim koji se nalazi u više tkiva u organizmu, od kojih su najvažnije prostatična i koštana kisela fosfataza.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati ?

Kisela fosfataza se ranije koristila za dijagnostiku i praćenje oboljenja prostate (infekcije, benigne hiperplazije i tumori) ali je ovaj test zamenjen sa PSA (prostata specifičnim antigenom) koji je specifičniji za prostatu. Ponekad se koristi za dijagnostiku i praćenje koštanih oboljenja: Pagetove i Gaucherova (Gošeove) bolesti i hiperparatiroidizma.

Kisela fosfataza se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja prostate (abdominalni bol, umor, učestalo uriniranje), kao i osobama za koje se sumnja da ima oboljenja kostiju (Pagetova bolest, Gaucherova bolest).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.