Pratite nas

Bakar

Šifra TOX07 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Bakar se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju Wilsonove bolesti i drugih poremećaja koji dovode do povećanog ili sniženog nivoa bakra.

540din

Vađenje krvi

Šta je bakar?

Bakar je esencijalni element koji u organizmu ima višestruke uloge. Bakar ulazi u sastav mnogih enzima, koji imaju važnu ulogu u produkciji energije za funkcionisanje ćelija, regulaciji metabolizma gvožđa, formiranja vezivnog tkiva i dr.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Bakar se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju Wilsonove bolesti i drugih poremećaja koji dovode do povećanog ili sniženog nivoa bakra.

Bakar se određuje osobama koje imaju znake i simptome koji ukazuju na Wilsonovu bolest (kada se određuje i ceruloplazmin), kao i periodično osobama koje imaju nizak ili visok nivo bakra da se prati uspešnost terapije.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv), pojedinačna porcija urina ili 24h urin
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.