Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Alfa 1 antitripsin

Šifra CH06 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Alfa 1 antitripsin se koristi kao pomoć u dijagnostici uzroka ranog obolevanja od plućnog emfizema i/ili ranog oštećenja jetre.

1,090.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je Alfa-1 antitripsin?

Alfa 1 antitripsin je protein koji se sintetiše u jetri i oslobađa u krv. Deluje tako što inaktivira nekoliko enzima (tripsin, himotripsin, kolagenazu, plazmin i trombin), od kojih se posebno ističe leukocitarna elastaza u plućima. Elastaza je enzim kojeg proizvode neutrofili (vrsta belih krvnih zrnaca) i deo je normalnog odgovora tela na povrede i upale.

Elastaza razlaže proteine tako da ih telo može ukloniti i ponovo koristiti. Ako njeno delovanje nije regulisano, elastaza će početi da se razgrađuje i oštećuje plućno tkivo.

Nedostatak alfa 1 antitripsina dovodi i do oštećenja jetre.

Zašto se određuju i kod koga se trebaju određivati?

Alfa 1 antitripsin se koristi kao pomoć u dijagnostici uzroka ranog obolevanja od plućnog emfizema i/ili ranog oštećenja jetre.

Alfa 1 antitripsin se određuje osobama koje razviju znakove i simptome oboljenja jetre u detinjstvu ili tokom adolscencije, kao i osobama koje obole od plućnog emfiizema pre četrdesete godine, kao i bliskim srodnicima osoba koje imaju dokazanu deficijenciju alfa 1 antitripsina.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 radni dan

Priprema za analizu: Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.