Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
analiza urina

Laboratorijska analiza urina

Opšti pregled urina – analiza urina obuhvata makroskopsku, hemijsku i mikroskoskopsku analizu urina.

U makroskopskoj analizi urina obuhvaćen je izgled, boja.

U hemijskom pregledu urina radi se specifična težina, kvalitativna prisutnost proteina, krvi, nitrita, glukoze, ketona, bilirubina, urobilinogena i dr.

Mikroskopsko ispitivanje urina odnosi se na prisustvo eritrocita, leukocita, epitelnih ćelija, cilindara, bakterija, kristala i dr.

Sediment urina

Sediment urina se dobija nakon centrifugiranja urina, a predstavlja organizovani ili biološki i neorganizovani ili hemijski sediment.

Organizovani sediment urina predstavlja: broj prisutnih leukocita, eritrocita, epitelne ćelije, cilindri, bakterije, gljivice, paraziti, spermatozoidi.

Neorganizovani sediment urina sadrži kristale raznih soli (oksalatne, fosfatne, uratne i dr.). Klinički značaj organizovanog dela sedimenta mnogo je veći od neorganizovanog.

Citologija urina

Diferenciranje prisutnih ćelija u urinu može biti u nativnom preparatu ili u obojenom preparatu (naročito je važno bojenje jedra koje je dobro uočljivo kad se sediment drži u rastvoru toluidin plavo).

Citologija urina je neobično važna za diferencijalnu dijagnozu oboljenja urogenitalnog trakta.

Npr. kod akutnog pijelonefrita zajedno sa neutrofilnim leukocitima javljaju se leukocitarni ili bakterijski cilindri, bakterije kao i prisustvo proteina u urinu dok infekcije donjeg urinarnog trakta nemaju prisustvo proteina.

Analiza urina – leukociti u urinu

Sediment urina normalno sadrži manje od 5 leukocita po vidnom polju. Veći broj leukocita predstavlja patološki nalaz.

Leukociti mogu poticati sa bilo kog mesta duž urinarnog trakta ili mogu biti produkt sekrecije genitalnog trakta.

U sedimentu najčeće su prisutni neutrofilni leukociti. Povećani broj leukocita u sedimentu urina je posledica infekcije bilo kog dela urogenitalnog trakta kada se sem leukocita nalaze i bakterije.

Nalaz eritrocita u urinu

Nalaz više od 3 eritrocita po vidnom polju predstavlja neki oblik hematurije. Hematurija je osetljiv rani indikator za bubrežna oboljenja uzrokovana infekcijom, tumorom, kamenom ili generalizovanim poremećajem krvarenja ili kod predozirane antikoagulantne terapije.

Hematurija se može videti i kod akutnih glomerulonefritisa, pijelonefritisa, urolitijaze, TBC bubrega i drugih bubrežnih oboljenja.

Pozitivni proteini u urinu

Ukoliko dođe do oštećenja nefrona bubrežna filtracija je smanjeno selektivna i zbog toga se u urinu pojavljuju oni parametri krvi kojih normalno ne sme da bude u urinu kao što su npr. proteini.

U početku bubrežnog oboljenja prvo se u urinu nalaze proteini male molekulske mase kao što su mikroalbumini, pa albumini, da bi kod znatne bubrežne insuficijencije došlo do neselektivne proteinurije, a u urinu nalaze i proteini veće molekulske mase kao što su imunoglobulini.

SAZNAJ VIŠE

Pravilno se uputite u proceduru sakupljanja uzorka urina za analizu urina kako bi rezultati analza bili pouzdani.

Pročitaje upustvo:

analiza urina

Priprema pacijenta za analizu uzorka urina

Laboratorijska analiza urina 1

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice
polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.