Šta je štitna (tiroidna) žlezda?

Štitna žlezda je endokrina žlezda, specifičnog izgleda u obliku leptira, koja se nalazi u donjem, prednjem delu vrata.

Osnovna uloga štitne žlezde je stvaranje hormona koji se izlučuju u krv i potom prenose do svakog tkiva u našem organizmu. Hormoni štitne žlezde pomažu telu da troši energiju, reguliše telesnu temperaturu, kao i da održava mozak, srce, mišiće i druge vitalne organe u optimalnoj funkciji.

Kako funkcioniše rad štitne žlezde?

Glavni hormon koji luči štitna žlezda naziva se tiroksin (poznat i kao T4 koji sadrži četiri atoma joda u svojoj strukturi). Kako bi se tiroksin preveo u svoj aktivni oblik, T4 se uklanjanjem jednog atoma joda pretvara u hormon koji se naziva trijodtironin (T3).

 Ovaj proces aktivacije se uglavnom odigrava u jetri, ali i u određenim tkivima u kojima T3 ostvaruje svoje dejstvo, kao na primer u mozgu.

Količinu hromona T4 koju proizvodi štitna žlezda kontroliše tzv. tireostimulišući hormon (TSH), koji kontroliše rad štitne žlezde.

TSH je hormon koji se proizvodi u hipofizi, endokrinoj žledi koja se nalazi na bazi mozga. Količina proizvedenog TSH koju hipofiza šalje u krvotok zavisi od količine T4 koju hipofiza detektuje. Ako hipofiza detektuje vrlo malo T4, tada ona proizvodi više TSH kako bi poslala signal štitnoj žlezdi da proizvede više T4. Jednom kada T4 dostigne određeni, optimalni nivo u krvotoku-proizvodnja TSH hipofize prestaje.

Štitna žlezda i hipofiza deluju na mnogo načina poput grejača i termostata. Kada je grejač isključen i postane hladno, termostat očitava temperaturu i uključuje grejač. Kada toplota poraste na odgovarajući nivo, termostat to detektuje i isključuje grejač. Na taj način se štitna žlezda i hipofiza, poput grejača i termostata, uključuju i isključuju i regulišu rad štitne žlezde.

Hormoni štitne žlezde T4, T3, FT3 i FT4

Hormoni T4 i T3 cirkulišu gotovo u potpunosti vezani za specifične transportne proteine plazme. Ako se nivo ovih transportnih proteina u krvi promeni, to može dovesti do izmena u afinietu vezivanja T4 i T3 za njih. Ova promena se često dešava tokom trudnoće i prilikom upotrebe kontraceptivnih pilula.

Za razliku od T4 i T3 koji putuju krvotokom vezani za transportne proteine plazme, u cirkulaciji se mogu pronaći i hormoni koji se ne vezuju za ove proteine te mogu nesmetano da ulaze u ćelije i da svoju aktivnost ostvare delujući direktno na tkiva u našem organizmu. Ovi hormoni su poznati kao slobodnocirkulišući ili free T3(FT3) i free T4(FT4).

Danas je zato dosta popularnije, i smatra se pouzdanijim vidom laboratorijske dijagnostike, kao i praćenja fiziološke funkcije tiroideje – određivanje upravo slobodnih formi hormona T4 i T3.

Testiranje – laboratorijska dijagnostika štitne žlezde

Određivanje hormona štitne žlezde u krvi su testovi koji su danas lako dostupni. Laboratorijski testovi za procenu funkcije štitne žlezde uključuju sledeće analize:

TSH

Najbolji način za primarnu procenu funkcije štitne žlezde je merenje nivoa TSH u uzorku krvi.

Promene koncentracije TSH u krvi mogu poslužiti kao „sistem ranog upozorenja“, koji se često dešava pre nego što nivoi hormona štitne žlezde postanu stvarno sniženi.

 Visok nivo TSH ukazuje da štitna žlezda ne stvara hormone štitne žlezde u dovoljnoj količini (primarna hipotireoza). Suprotna situacija, u kojoj je nivo TSH nizak, obično ukazuje da štitna žlezda proizvodi previše hormona štitne žlezde (hipertireoza).

Povremeno, nizak TSH može biti rezultat abnormalne funkcije hipofize, što vodi ka nedovoljnoj produkciji TSH za stimulaciju štitne žlezde (sekundarna hipotireoza).

U većini zdrave populacije, normalna vrednost TSH znači da štitna žlezda pravilno funkcioniše.

T4

Tiroksin, T4, je glavni oblik hormona štitne žlezde koji cirkuliše u krvi. Test za ukupni T4 meri i vezani i slobodni oblik hormona, pa se nivo T4 može promeniti kada je poremećeno ili smanjeno vezivanje za transportni plazma protein.

FT4 se ne vezuje za plazma protein tako da on predstavlja slobodni oblik hormona koji direktno ostvaruje svoju aktivnost delujući na tkiva u našem telu.

Testovi koji mere nivo FT4 u krvi daju bolju i prezicniju informaciju o samoj funkcij štitne žlezde ukoliko se istovremeno određuje i nivo TSH.

Visok nivo TSH,a nizak FT4 ukazuje na smanjenu funkciju štitne žlezde (primarnu hipotireozu). Nizak TSH sa povišenim FT4 ukazuje na ubrzan rad štitne žlezde (primarna hipertiroza). Nizak TSH i nizak FT4 ukazuju na slabu funkciju štitne žlezde zbog problema koji uključuje hipofizu (sekundarna hipotireoza).

AntiTPO i antiTg antitela (antitela tireoidne žlezde)

Osnovna uloga imunog sistema je da nas (za)štiti od mikroorganizama (stranih tela) poput bakterija i virusa, stvaranjem supstanci koje se nazivaju antitela. Limfociti su krvne ćelije koje stvaraju ova antitela i imaju ključnu ulogu u odgovoru organizma na napad mikroorganizama.

 Kod mnogih pacijenata sa hipotireozom ili hipertireozom, limfociti reaguju protiv štitne žlezde (autoimunost štitne žlezde) i stvaraju antitela protiv proteina ćelija štitne žlezde.

Dva najčešća tipa antitela su anti-tiroperoksidaza (antiTPO) i anti-tiroglobulin (antiTg) antitela. Merenje nivoa ovih antitela može pomoći u dijagnostici uzroka koji su doveli do manifestacije problema sa štitnom žlezdom.

Pozitivna antitela na tiroidnu peroksidazu i / ili na tiroglobulin kod pacijenta sa hipotiroidizmom potvrđuju dijagnozu Hashimoto tiroiditisa.

AntiTg antitela mogu da budu pozitivna i bez prisustva tiroperokidaza antitela. Sa druge strane, antiTPO gotovo uvek koreliraju sa pozitivnim vrednostima antiTg antitela.

AntiTPO je pouzdaniji parameter koji ukazuje na autoimunsko zapaljenje štitne žlezde. Iako je otkrivanje antitela korisno u početnoj dijagnozi hipotiroze kao posledice autoimunog tiroiditisa, određivanje nivoa antitela nije korisno za praćenje razvoja hipotiroze ili odgovora na terapiju.

Hormoni TSH i FT4 su parametri koji nam najpreciznije govore o stvarnoj, trenutnoj funkciji i aktivnosti štitne žlezde.

Priprema pacijenata za laboratorijsko određivanje hormona štitne žlezde

U Beo-lab laboratorijama možete proveriti stanje i funkciju štitne žlezde kroz analizu Štitna žlezda-Panel. Ovaj panel obuhvata određivanje TSH, FT4 kao i antiTPO antitela. Puna cena panela je 2.070 rsd.

Proverite da li je panel za štitnu žlezdu na popustu u okviru Aktuelna promotivna ponuda.

Uzorkovanje krvi za analiziranje hormona štitne žlezde možete uraditi u bilo koje doba dana, bez obzira da li ste pre toga jeli ili pili. Rezultati budu gotovi u toku istog dana.

Ukoliko ste na terapiji (npr. Euthyrox), ne bi trebalo da pijete propisanu dozu leka neposredno pre vađenja krvi ukoliko je to u skladu sa dogovorom koji imate sa svojim izabranim doktorom.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate putem našeg call centra na broj:+381 11 36 22 888 ili pozivanjem neke od vama najbliže Beo-lab laboratorije

Datum objave 18.11.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

Laboratorije Beo-Lab

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana