NUTRIGENETIČKI TEST- kako sam došla do idealnog načina ishrane baš za mene

Piše: Marina Stojanović, ekonomista iz Beograda

Moja borba sa viškom kilograma i slika sa kilažom koju moje telo sa lakoćom nosi kroz dan, često mi se činila kao slika duge u daljini, lepa ali nedostižna.

Ako ste i vi u „klubu“ onih koji nikako da skinu tih dodatnih 5 -10kg ili kada ih i skinu, ne mogu da održe kilažu, znate o čemu pričam.

Više puta sam donosila odluku da krenem sa dijetom, da redovno vežbam „da probušim kašiku“ kako naš narod voli da kaže, ali me dočekaju dodatne frustracije, koji tip dijete izabrati?

Izbor dijeta nikada veći! Da li izabrati LCHF, keto, paleo, mediteransku, etkinsovu, vegansku ili vegetarijansku dijetu, ili da jedem sve i da brojim kalorije bez obzira na njihovo poreklo?

Ako ste, kao ja, pretraživali po internetu o nekoj od ovih dijeta, onda ste verovatno naišli na gomilu zbunjujućih informacija, kako na različitim forumima, tako i po Fb grupama.

Čitala sam komentare i radovala se svakoj osobi koja se pronašla u određenom tipu ishrane i rešila se, kako viška kilograma, tako i pojedinih zdravstvenih tegoba.

Ali šta je od svega ovoga moja istina i pravi izbor za mene?! Da li ono što odgovara komšinici Jeleni koja je na hrono ishani i navodi da ju je preporodila, odgovara i meni?

Moram priznati da sam lutala i to dosta.

Najbolje rezultate sam imala na dijeti sa smanjenim unosom kalorija, ali su se kilogrami munjevito vraćali čim bih sa dijetom prestala. Tokom dijete mi je nedostajala energija i često sam se osećala iscrpljeno, tako da bih nakon dve nedelje odustajala i vraćala se ubrzo na početak.

Moja majka me je uvek tešila kako nam je to do GENETIKE,  da nam se sve lepi što pojedemo. Moram vam reći da je bila u pravu!

NUTRIGENETIKA – veza između gena i ishrane

Da li ste čuli za Nutrigenetički test? Ja nisam ni znala da ovako nešto postoji do pre par meseci, a saznala sasvim slučajno u frizerskom salonu.

U isto vreme, kad i ja, u salonu je bila i jedna naša poznata glumica. Priča diskretno frizerki Milici kako je već par meseci na ishrani koja je prilagođena njenom genetskom profilu, a patila se sa dijetama godinama.

Neprijatno mi je da je zagledam, ali oči mi same skreću pogled ka njoj. Stvarno se vidi promena, ne samo da je smršala već se i podmladila. 

Čim sam došla kući, počela sam da istražujem o nutigenetičkom testu, misleći ko zna gde je ona u svetu radila ovaj test. Saznala sam da se ovaj test radi u Londonu, Nemačkoj, Italiji.. ali da priča i srpski jezik.

NUTRIGENETIKA - veza između gena i ishrane

Istražujući našla sam podatak: „Naučne studije su pokazale da dijeta zasnovana na genotipu omogućava postizanje većeg i dugotrajnijeg gubitka telesne mase, nego ako se dijeta sprovodi nezavisno od vaših naslednih predispozicija“. Sasvim logično!

Laboratorija koja radi u Srbiji ovaj test je Beo-lab laboratorija. Odmah sam ih pozvala, zakazala termin testiranja i dodatno nakon razgovora sam se odlučila i za konsultacije kod njihovog prakticioniste funkcionalne medicine.

Nutrigenetički test koji se izvodi u Beo-lab laboratoriji je isti kao da ste ga radili  bilo gde u Evropi.

NUTRIGENETIČKI TEST – uz pomoć genetike do načina ishrane i vežbi koji ODGOVARAJU vašem ogranizmu

Kako su mi objasnili u laboratoriji, kombinacijom ključnih gena koji su uključeni u regulisanje balansa energije u organizmu kroz metabolizam masti i šećera, identifikuje se kom tipu od 243+ mogućih metaboličkih genotipa pripadam.

Utvrđeni genotip je dalja osnova za individualni program načina ishrane i fizičke aktivnosti koja odgovara mom genetskom profilu.

Genetičkim testiranjem se otkriva:

– koji način ishrane najviše odgovara vašem organizmu;

– koji tip vežbanja i rekreacije je najefikasniji za vas kao pojedinca;

– kao i postoji li predispozicija za razvoj nekog oboljenja.

Poznavanje sopstvenih gena je pomoć u prevenciji različitih bolesti, kroz kreiranje zdravijeg stila života, režima ishrane i generalno vodi boljem poznavanju sopstvenog organizma i njegovih potreba.

Nutrigenetička analiza je osnova za izradu personalizovanog programa u cilju gubitka telesne mase, kreiranog od stranestručnjaka, potpuno prilagođenog vašem genotipu.

Saznala sam da pravovremenim prepoznavanjem genetskog, naslednog rizika, a potom i odgovarajućom ishranom i načinom života možemo usporiti starenje i prevenirati brojne bolesti poput: gojaznosti, osteoporoze, tromboze, kardiovaskularnih oboljenja…

Kako to izgleda u mom konkretnom slučaju?

Na osnovu genetičkog testa definiše se „metabolički genotip“. Na osnovu utvrđenog metaboličkog genotipa može se preporučiti tip dijete kao i intenzitet fizičke aktivnosti koja u slučaju konkretnog genotipa daje najbolje rezultate, u smislu redukcije telesne mase i održavanja iste na optimalnom nivou.

Između ostalog  rezultat testa je glasio ovako:

„Osobe sa ovim genotipom sklonije su gojenju i imaju lošiji odgovor na dijetu sa smanjennim unosom kalorija. Hrana bogata zasićenim i polinezasićenim mastima više utiče na povećanje indeksa telesne mase kod ovih osoba, nego kod osoba sa drugim genotipom.

Osobe sa ovim genotipom imaju manju sposobnost da odgovore na fizičku aktivnost gubitkom telesne mase. Takođe, oni su u većem riziku da vrate telesnu masu nakon prestanka fizičke aktivnosti“.

Posebno me je rasteretilo što sam pored rezultata samog testa imala mogućnost da od stučnjaka nutricioniste dobijem detaljan plan ishrane.

Postoji opcija i da samo uradite test, a onda da sami prilagođavate ishranu na  osnovu dobijenih rezultata.

Plan ishrane prilagođen vašim individualnim potrebama

Imajte na umu da vam rezultati testa ništa ne znače ako ne krenete sa njihovom primenom, a iz mog iskustva, dobrog i proverenog nuticionistu nije lako naći.  

Vođena time, moja odluka je bila da i plan ishrane dobijem nakon konsultacije sa prakticionistom funkcionalne medicine, koje sam obavila u Beo – lab laboratorijama.

Njihov prakticionista funkcionalne medicine i nutricionista ima preko 15 godina iskustva u radu kako sa ljudima koji žele da reguliše telesnu težinu i unaprede zdravlje, tako i sa sportistima i onima koji žele da stare kvalitetno.

Izabrala sam da u Beo-lab laboratoriji uradim i Nutrigenetički test i da nakon dobijenih rezultata obavim i konsultacije sa nutricionistom, jer je to način da po pristojnoj ceni dobijem i podršku sručnjaka i gotov plan ishrane.

To je doprinelo da ne moram ponovo da gubim vreme, da sama istražujem i mučim se šta da priremim da jedem, a da je u skladu sa mojim genetskim profilom.

Sada, nakon tri meseca, sama uspešno kombinujem obroke. 

Dakle, nakon dobijenih rezultata nutrigenetičkog testa u Beo – lab laboratorijama sam obavila i konsultacije sa njihovim nutricionistom. Od stručnog lica sam naučila kako da pravilno kombinujem namirnice, napravim adekvatno izbalansirane obroke koji su u skladu sa mojim energetskim potrebama.

Pored plana ishrane dobila sam i preporuku za redovnu i umerenu fizičku aktivnost i da praktikujem vežbe snage.

Rezultati nisu izostali

Sada, nakon 5 meseci, imam 54 kilograma koja uspešno održavam već dva meseca ( visoka sam 167 cm), energije nikad više i redovno treniram 3x nedeljno ( 2x nedeljno 5km trčanja i jednom nedeljno teretana i vežbe snage). Koristim i svaku prilliku da idem stepenicama a ne liftom.  

NUTRIGENETIČKI TEST – uz pomoć genetike do načina ishrane i vežbi koji ODGOVARAJU vašem ogranizmu

Pored toga što sam se konačno oslobodila viška od 10 kilograma i to za tri meseca (prvog 5kg , drugog još 3kg i trećeg poslednja 2 kg viška). Poslednja dva meseca kilaža mi je nepromenjena.  Imam više energije a kosa i koža su mi svežiji i imaju sjaj.  

Nutrigenetički test bih opisala kao sjajno iskustvo i invensticiju u dugoročno zdravlje. Ne samo da se osećam zdravije sa više energije već se osećam i lepše i zadovoljnije, seksipilnije.

Kome se preporučuje nutrigenetičko testiranje?

Ja bih ga preporučila svima koji žele da prilagođenom, individualnom ishranom i životnim stilom u skladu sa ličnim genetskim potrebama, dostignu i zadrže optimalno zdravlje i vitalnost!

Žao mi je što za nutrigenetički test nisam znala ranije. Na izučavanje različitih dijeta koje sam nailazila po internetu sam izgubila dosta vremena- rezultati kratkotrajni, a ja bez energije i na kraju još više frustrirana. 

Program ishrane koji sam dobila na osnovu rezultata nutrigenetičkog testa sprovodim izuzetno lako. Zapravo to i nije dijeta, već način ishrane koji je prilagođen mom genotipu, koji sam prihvatila i koji je sada deo moje svakodnevnice.

Za kraj da rezimiram:

Prvi korak je nutrigenetičko testiranje (poseta laboratoriji, uzorkovanje, dobijanje rezultata testa i preporuka za ishranu i fizičku aktivnost).

Naredni korak, ukoliko želite detaljan plan ishrane pripremljen i vođen od strane stručnjaka je zakazivanje konsultacija sa nutricionistom (u trajanju od 1h) a zatim, nakon konsultacija, i u roku od par dana, dobijate na e-mail individualni program ishrane uz sva objašnjenja.

Koliko me je sve to na kraju koštalo?

Cena Nutrigenetičkog testa je 15.000 rsd, a cena konsultacija sa nuticionistom, sa izradom individualnog plana ishrane je dodatnih 5.000 rsd.

Za ukupan iznos dobila sam svoj metaboličko-genetički tip, detaljan individualni plan ishrane, sva tumačenja rezultata testa i zašto je predviđeni plan ishrane i vežbanja važan u mom konkretnom slučaju. Nutricionista je pratila moj napredak tokom sprovođenja plana.  

Račun sam platila svojom kreditnom karticom koja mi je ceo iznos podelila na 6 mesečnih rata. Ovo je mesečni iznos rate od 3.333,33 rsd koji se potpuno uklopio u moj budžet.

U skladu sa mogućnostima kartice koju imate, račun možete podeliti i na veći broj rata 9 ili 12 ili platite račun u kešu ili čekovima, ako vam tako više odgovara.

Želim vam kao i sebi lep i srećan život, u telu koje vam prija i dobro zdravlje!

Za više informacija o Nutrigenetičkom testu kontaktirajte Beo-lab blaboratorije putem call centra na telefon +381 11 36 22 888 ili kontakt forme. 

Datum objave 14.8.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana