Mesec borbe protiv multiple skleroze

Maj je mesec tokom koga se različitim aktivnostima obeležava borba protiv multiple skleroze.

Cilj obeležavanja borbe protiv MS-a je, kako podizanje svesti javnosti o samoj bolesti, poteškoćama i izazovima u dijagnostici i lečenju iste, tako i o svakodnevnim izazovima obolelih.

Stavlja se poseban akcenat na potrebe obolelih od MS-a, i potrebu za daljim istraživanjima koja će doprineti pronalasku leka za ovu, za sada, neizlečivu bolest.

Procenjuje se da u Srbiji ima preko 7.000 obolelih od MS, prema podacima Društva multiple skleroze Srbije https://multiplaskleroza.org.rs/

Osobama sa multipla sklerozom je naša podrška, podrška zajednice, okruženja u kome žive od neprocenjivog značaja!

Šta je multipla skleroza?  

Multipla skleroza (MS) je autoimuno oboljenje, hronično oboljenje centralnog nervnog sistema u kome dolazi do gubitka mijelina, supstance koja je sastavni deo moždanog nervnog tkiva.

Destrukcijom mijelina dolazi do prekida u prenosu nervnih signala, te nastaju različite neurološke smetnje. Kao posledica MS nastaju problemi različitog stepena, od blage ukočenosti i otežanog hodanja do potpunog gubitka vida.

Tačan uzrok nastanka MS je savremenoj medicini i dalje nepoznat, mada, pretpostavlja se da genetski faktor igra važnu ulogu u nastanku ovog oboljenja.

MS je vrlo nepredvidiva bolest i uglavnom se javlja kod mlađih osoba, tj. najčešće između 20-te i 45-te godine života.

Prema statističkim podacima registrovanih pacijenata, nešto češće od MS obolevaju žene nego muškarci.

Dijagnoza bolesti  

Dijagnoza se postavlja na osnovu:

– Kliničkih simptoma,

– Laboratorijskih nalaza – analiza krvi, nekada i pregled različitih antitela u krvi i enzima,

– Na osnovu nalaza CT skenera ili po potrebi magnetne rezonance glave i kičmene moždine;  

– Pregleda likvora.

Fizička aktivnost  važna u kontroli toka bolesti

Multipla skleroza je bolest kod koje ne postoji potpuno izlečenje, ali se adekvatnom terapijom otklanjaju simptomi i poboljšava kvalitet života obolelog.

Pored medikamentozne terapije, za ove ljude je vrlo važna fizička aktivnost ( plivanje, trčanje, vežbanje, šetnja..) jer vežbama mogu znatno ojačati oslabljenu muskulaturu i poboljšati koordinaciju pokreta.

Datum objave 21.5.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana