MART – MESEC BORBE PROTIV RAKA

NASLEDNI KARCINOM DOJKE I JAJNIKA – BRCA 1 I BRCA 2 GENETIČKO TESTIRANJE

Mart mesec je u Srbiji posvećen borbi protiv karcinoma.
U velikom brојu slučајеvа mаlignе bоlеsti su izlеčivе, ukoliko sе otkriju nа vrеmе. Prevencija i rana detekcija malignih bolesti su najefikasniji pristup kontroli malignih oboljenja.
Faktori rizika za oboljevanje od karcinoma dojke i/ili jajnika su brojni – godine starosti, gojaznost, neumereno konzumiranje alkohola, duvanski dim, hormonska terapija, prisustvo malignog tumora u porodici, benigne promene u dojkama, izloženost jonizujućem zračenju, prerana prva menstruacija, zakasnlea menopauza … ).
Važno je naglasiti da prisustvo više faktora rizika ne znači da će osoba oboleti od karcinoma, već da je verovatoća da se bolest razvije nešto veća nego kod drugih žena.
Pojava karcinoma dojke i/ili jajnika se može sprečiti pažljivijim i češćim skriningom i pregledima ( mesečni samopregled grudi, šestomesečni i godišnji klinički pregled grudi, godišnja mamografija ).
Sindrom naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika je predispozicija koja se nasleđuje i koja povećava rizik za razvoj karcinoma dojke i/ili jajnika. Osobe koje naslede od nekog od svojih roditelja ovu predispoziciju su u većem riziku za karcinom dojke i/ili jajnika u odnosu na ostatak populacije. Takođe, imaju i veći rizik za oboljevanje od nekih drugih vrsta karcinoma, a koji se povezuju sa sindromom naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika – karcinom prostate, pankreasa, karcinom dojke kod muškaraca, karcinom kože.
U Beo-lab laboratorijama dostupan Vam je kompletan skrining BRCA 1 i BRCA 2 gena – gena koji se povezuju sa naslednim rizikom za oboljevanje od raka dojke i/ili jajnika.
Kome se savetuje genetičko testiranje BRCA 1 i BRCA 2 gena ?
• Svakoj osobi koja želi da utvrdi da li poseduje genetsku predispoziciju za nasledni karcinom dojke i/ili jajnika
• Ukoliko je pacijentu ili član porodice dijagnostikovan karcinom dojke pre 50-te godine
• Ukoliko je pacijentu ili ženskom članu porodice dijagnostikovan karcinom dojke ili jajnika
• Ukoliko je muškom članu porodice dijagnostikovan karcinom dojke
• Ukoliko je članu porodice dijagnostikovan multipli karcinom
• Ukoliko postoji povezanost karcinoma pankreasa sa drugim oblikom karcinoma
• Ukoliko su dijagnostikovani višestruki primarni karcinomi u jednoj ili obe dojke
• Ukoliko su u porodici već ustanovljene mutacije BRCA 1 i BRCA 2 gena

Pozitivan rezultat znači da je osoba nosilac neke mutacije na genima BRCA 1 i/ili BRCA 2 i da je u povećanom riziku za razvoj naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika u nekom trenutku života. Pozitivan rezultat nije sinonim za dijagnozu karcinoma !
Zašto se testirati na mutacije BRCA 1 i BRCA 2 gena ?
• Može se sprečiti pojava karcinoma dojke i/ili jajnika pažljivijim i češćim skriningo pregledima

• Može se sprečiti pojava karcinoma metodama profilaktičke hirurgije ili primeniti hemoprofilaksa lekom tamoksifenom

• Ukoliko je već dijagnostikovan karcinom, lekar može korigovati terapiju, jer postoje novi lekovi koji deluju posebno i ciljano na molekule koji učestvuju u pojavi naslednog karcinoma. Karcinom koji nije nasledni ne reaguje na takve lekove.

• Ostali članovi porodice se mogu testirati onda kada je mutacija u porodici već otkrivena i mogu na vreme primeniti preventivne mere.

Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

Datum objave 1.3.2018

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

Prethodni članak

Laboratorije Beo-Lab

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana