Hormoni štitne žlezde utiču na rad svih ćelija

Tekst napisala: Sanja Pavlović, medicinski biohemičar Beo-lab laboratorija

Šta je štitna (tiroidna) žlezda?

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u ljudskom organizmu, specifičnog izgleda u obliku leptira, koja se nalazi u donjem, prednjem delu vrata. Od hormona koje ona stvara i luči u krvotok zavisi metabolizam skoro svake naše ćelije. U pitanju su hormoni tiroksin (tetrajodtironin, T4), trijodtironin (T3) i kalcitonin.

Hormon T4 sadrži četiri, a T3 tri atoma joda, za čije je stvaranje neophodan jod iz hrane, kao i endogena jedinjenja: protein tireoglobulin, tireostimulirajući hormon (TSH) i enzim tireoidna peroksidaza.

Hormoni štitne žlezde neophodni su za pravilan metabolizam. Oni pospešuju stvaranje toplote, podstiču sintezu proteina, stimulišu razgradnju masti, utiču na nivo šećera, rad srca… Istovremeno, doprinose seksualnoj funkciji kod oba pola i održavanju trudnoće. Podstiču sposobnost učenja i pamćenja, utiču na emocije, a ključni su i za razvoj nervnog sistema u fetalnom periodu.

Koji su simptomi povećanog i smanjenog lučenja hormona štitne žlezde?

Poremećaji tireoidne funkcije mogu se ispoljiti kao hipertireoidizam i hipotireoidizam.

Hipertireoidizam – simptomi pojačane funkcije štitne žlezde

Hipertireoidizam nastaje zbog povećanog lučenja hormona štitne žlezde, a karakterišu ga simptomi kao što su:

 • gubitak u težini sa povećanim ili čak očuvanim apetitom;
 • umor,
 • slabost mišića,
 • pojačano znojenje i osećaj topline
 • ubrzan rad srca i paltipacija
 • suvoća kože i kose,
 • poremećaj menstrualnog ciklusa,
 • nesanica, anksioznost, razdražljivost, emocionalna napetost
 • izbačene očne jabučice

U slučaju pojačanog rada štitne žlezde snižen je TSH, a povišeni su nivoi hormona T4 i T3.

Hipotireoidizam – simptomi smanjenog rada štitnjače

Hipotireoidizam je predstavlja stanje u kome se luči smanjena količina hormona tireoidne žlezde.

Čest uzročnik smanjene funkcije štitne žlezde jeste hronični autoimuni tireoiditis – Hašimotov sindrom. Većina simptoma nastaje kao posledica usporenosti metabolizma, a simptomi po kojima se prepoznaje hipotireoidizam jesu:

 • porast težine uz slab apetit i opstipaciju.
 • zamor,pospanost;
 • stalni osećaj hladnoće,
 • zaboravnost, usporen rad srca,
 • bleda, natečena koža, osećaj oteklina
 • poremećaj menstrualnog ciklusa,

Za razliku od hipertireoze, ovde je TSH povišen, dok su hormoni T4 i T3 sniženi.  

Kad se analizira koji hormon štitne žlezde?

Ako osetite bilo koji od gore navedenih simptoma dovoljno je da uradite hormone TSH i FT4. Ovo su parametri koji najpreciznije govore lekaru o stvarnoj, trenutnoj funkciji i aktivnosti vaše štitne žlezde.

Hormoni štitne žlezde T4 i T3 u krvi mogu biti slobodni i vezani za proteine. Kako su samo slobodni hormoni aktivni, preporuka je da se laboratorijski mere slobodne frakcije, dakle – FT4 i FT3.

Savremene analitičke metode omogućavaju merenje slobodnih hormona, međutim, međulaboratorijska varijabilnost metoda prilično je velika, što treba imati u vidu pri tumačenju nalaza.

Kad se posumnja na poremećaje u radu štitne žlezde, neophodno je prvo uraditi analize TSH i FT4. Tek ukoliko je nalaz FT4 normalan, a postoje simptomi hipertireoze, treba odrediti i FT3, jer on pre raste u cirkulaciji nego FT4.

Kako je najčešći uzročnik hipotireoze Hašimotov tireoiditis, vrlo je korisno i odrediti antitela na tireoidnu peroksidazu, anti-TPO At.

Osnovni Panel analiza za štitnu žlezdu u Beo-lab laboratorijama upravo uključuje ova tri glavna parametra TSH, FT4 i anti TRO At.

Proveri da li je panel analiza za štitnu žlezdu na akciji

Antitela usmerena protiv receptora za TSH (TRAt) nalaze se kod većine osoba s Grejvsovom bolešću, koja je najčešći uzročnik hipertireoze. TRAt treba određivati ukoliko se posumnja na Grejvsovu bolest, kao i radi procene efikasnosti primenjene terapije.

Određivanje anti-TPO At i anti-TG At kod osoba sa subkliničkim hipotireoidizmom pomaže u proceni rizika za razvoj kliničkog oblika. Pri tome, treba imati u vidu da čvorići (nodusi) na štitnoj žlezdi mogu postojati i uz povišene, snižene, ali i normalne nivoe hormona.

Analize hormona nakon uvođenja terapije

Što se tiče analiza tokom lečenja hipertireoze, po uvođenju terapije, na četiri do 8 nedelja treba određivati FT4 i TSH. Kad se postigne stabilno stanje, to jest kad TSH bude u okviru referentnih vrednosti, analiza se radi na 8 do 12 nedelja.

Ukoliko je pak osoba na supstitucionoj terapiji, testove treba ponoviti za 6 do 8 nedelja, uvek kad se menja doza leka. Kad se stanje stabilizuje, kontrola se radi na šest meseci.

Ženama se preporučuju češće kontrole rada štitne žlezde

Učestalije kontrole se više preporučuju ženama nego muškarcima, jer smanjena funkcija štitne žlezde može nepovoljno uticati na menstrualni ciklus i mogućnost začeća.

Za analizu hormona štitne žlezde koristi se venska krv, a unos hrane (umeren) nema uticaja na parametre.

Ukoliko osoba nije na supstitucionoj terapiji, krv se ne mora uzorkovati ujutru, već može i tokom dana, a najbolje je da to bude pre 17 sati. Rezultati analiza budu gotovi u toku istog dana a analize su vam dostupne u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Supstituciona terapija tireoidnim hormonima utiče na rezultate, te je bitno da se sintetski hormon ne pije pre dolaska u laboratoriju, već nakon davanja krvi na analizu.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate putem našeg call centra na broj:+381 11 36 22 888 ili pozivanjem neke od vama najbliže Beo-lab laboratorije.

Datum objave 8.1.2020

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana