Neinvazivni prenatalni testovi (NIPT) su genetički testovi kojima se otkriva da li postoje hromozomske aberacije ploda. Testiranje je vrlo komforno i jednostavno, a vrši se uzorkovanjem krvi majke. Rezultati su najčešće dostupni posle 7-10 radnih dana.

Kao što ste verovatno već upoznati, tržište nudi na desetine NIPT testova, što često dovodi do zabune i nedoumica koji test je nabolji i najpouzdaniji. Pre nego što se odlučite za određeni NIPT test, neophodno je da se posavetujete sa Vašim ginekologom.

Prilikom izbora NIPT testa bi trebalo da obratite pažnju da li postoje kliničke studije objavljene o tom NIPT, br.ispitanika koji su učestvovali u toj studiji, br.trudnica koje su do sada uradile taj NIPT, koja je metodologija ispitivanja, kakav je integritet kompanije koja taj test zastupa, način na koji se uzorci uzimaju, kako i da li se pod adekvatnim i propisanim uslovima transportuju u genetičku laboratoriju koja sprovodi prenatalni test…

U Srbiji možete naći kompanije koje vam pružaju kompletnu uslugu – stručno medicinsko savetovanje pre i nakon testiranja, uzorkovanje krvi, transport uzorka…

Uzorkovanje za NIPT testove mora vršiti laboratorijsko osoblje obučeno za vađenje krvi. Svaka NIPT kompanija ima svoje kitove ( komplete ) za uzorkovanje i transport uzoraka. Vaše je pravo da Vam ovlašćeno osoblje pokaže i objasni sardžaj kompleta.

Za neinvazivno genetičko prenatalno testiranje, koriste se sofisticirane metode sekvencioniranja gena i bioinformatička analiza dobijenih rezultata. Ovakav tip testiranja vrše laboratorije koje se nalaze van granica naše zemlje. Dakle, uzorak se šalje u inostranstvo. Zbog svega toga, morate biti sigurni da zdravstvena ustanova u kojoj želite da obavite uzorkovanje može da Vam pruži bezbedno uzorkovanje i siguran transport Vašeg uzorka krvi. Medicinski zastupnik NIPT testa koji ste izabrali Vam mora objasniti na koji način se uzorci obezbedjuju i šalju. Razlog zašto je ovo veoma bitno jeste taj što je uzorak stabilan samo nekoliko dana i ukoliko se uzorci šalju preko posrednika, može se desiti da uzorak izgubi stabilnost i da rezultat testa ne bude validan.

Takođe, kada se odlučujete za određeni NIPT test morate voditi računa i o ceni i načinu plaćanja. Cena mora biti u skladu sa brojem analiza koji vam test nudi. Neophodno je da se testiraju stanja koja imaju čestu incidencu. Osim analize hromozomskih anomalija, svaki genetički test nudi i određivanje pola bebe. Određivanje pola je isključivo Vaš izbor i nije obavezna opcija testa.

Budite informisani, budite sigurni da ste izabrali odgovarajući neinvazivni prenatalni test.

Brinite o zdravlju Vaše bebe !

Vaše Beo-lab laboratorije

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2018 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.