Šta je bitno da znate prilikom izbora prenatalnog testa?

Neinvazivni prenatalni testovi (NIPT) su genetički testovi kojima se otkriva da li postoje hromozomske abnormalnosti ili nasledne genske mutacije ploda. Testiranje je vrlo komforno i jednostavno, a vrši se uzorkovanjem krvi majke. Rezultati su, najčešće, dostupni nakon 7-10 radnih dana.

Kao što ste verovatno već upoznati, na tržištu se nalazi veliki broj NIPT testova, što često dovodi do nedoumice koji test je pravi izbor za Vas i Vašu bebu. Pre nego što se odlučite za određeni NIPT test, neophodno je da se posavetujete sa Vašim ginekologom, a poželjno je da se konsultujete sa genetičarom kako pre testiranja, tako i po dobijanju rezultata.

Prilikom izbora NIPT testa bi trebalo da obratite pažnju da li postoje kliničke studije objavljene o tom NIPT-u, koja je metodologija ispitivanja, kakav je integritet kompanije koja taj test zastupa, način na koji se uzorci uzimaju, kako i da li se pod adekvatnim uslovima transportuju u genetičku laboratoriju koja sprovodi prenatalni test…

U Srbiji možete naći kompanije koje vam pružaju kompletnu uslugu – stručno medicinsko savetovanje pre i nakon testiranja, uzorkovanje krvi, transport uzorka…

Uzorkovanje za NIPT testove mora vršiti laboratorijsko osoblje obučeno za vađenje krvi. Svaka NIPT kompanija ima svoje kitove (komplete) za uzorkovanje i transport uzoraka. Vaše je pravo da Vam ovlašćeno osoblje pokaže i objasni sardžaj kompleta.

Za neinvazivno genetičko prenatalno testiranje koriste se sofisticirane metode sekvencioniranja gena i bioinformatička analiza dobijenih rezultata. Ovakav tip testiranja sprovode laboratorije koje se nalaze van granica naše zemlje. Dakle, uzorak se šalje u inostranstvo. Zbog svega navedenog, morate biti sigurni da zdravstvena ustanova u kojoj želite da obavite testiranje može da Vam garantuje za uslugu koju Vam je pružila. Medicinski zastupnik NIPT testa Vam mora objasniti na koji način se uzorci obezbedjuju i šalju. Razlog zašto je ovo veoma važno jeste taj što je uzorak stabilan samo nekoliko dana i ukoliko se uzorci šalju preko posrednika, može se desiti da uzorak izgubi stabilnost i da rezultati testa ne budu validni. Takođe, važno je da proverite, da li u slučaju potrebe, možete Vi ili Vaš lekar direktno stupiti u kontakt sa laboratorijom koja izvodi prenatalno testiranje.

Kada se odlučujete za određeni NIPT test treba voditi računa i o ceni i načinu plaćanja. Cena mora biti u skladu sa brojem analiza koje vam test pruža. Veoma je važno da budete obavešteni koje sve informacije dobijate testiranjem. Neophodno je da se testiraju stanja koja imaju čestu incidencu i da je test validiran. Ukoliko su stanja koja se testiraju vrlo retka u opštoj populaciji, velika je mogućnost da ne postaje podaci o kliničkim studijama. Određena genetička stanja su inkompatibilna sa životom, odnosno, stanja zbog kojih se trudnoća ne održava. Takve trudnoće se završavaju spontanim pobačajem u prvom ili drugom trimestru, stoga nije neophodan njihov skrining i rana dijagnostika. Osim analize hromozomskih anomalija, svaki NIPT omogućava i određivanje pola bebe. Određivanje pola je isključivo Vaš izbor i nije obavezna opcija testa.

Budite informisani, budite sigurni da ste izabrali odgovarajući neinvazivni prenatalni test.

Brinite o zdravlju Vaše bebe !

Vaše Beo-lab laboratorije

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2018 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.