Laboratorijske genetičke konsultacije za nasledne karcinome

Genetičke konsultacije za nasledne karcinome su prepoznate kao važan prvi korak pre samog obavljenog genetičkog testiranja pacijenta i poslednji korak nakon dobijanja nalaza testa.

Neinvanzivne genetičke analize

Neinvanzivnim genetičkim testiranjem, napravljen je ogroman korak u genetičkom informisanju pacijenata, njihovih srodnika i potomaka, što je kako njima, tako i lekarima, otvorilo nova vrata, vrata u svet genetičkih tehnologija 21. veka.

Česta su, potpuno očekivano i opravdano, pitanja pacijenata, kakva im se genetička analiza od strane lekara traži i uopšte radi? Da li je to skrining ili dijagnostička procedura, kao i koje su to genetičke informacije koje testiranjem dobijaju?

Informacije koje pacijenti često dobijaju nisu dovoljno precizne i jasne, ostavljajući ih u zabludi ili, u velikom broju slučajeva, potpuno neupućene pa i uplašene. 

Upravo iz tog razloga genetičke konsultacije su prepoznate kao važan prvi korak pre samog obavljenog testiranja pacijenta i poslednji korak nakon dobijanja nalaza genetičkog testa

Genetičke konsultacije za nasledne karcinome – značaj za pacijenta

“Genetičke konsultacije su veoma bitne za osobu koja radi genetičko testiranje, kako bi ispravno razumela informacije koje konkretni genetički test pruža i upotrebila ih na najbolji način”- kaže dr sc. Jelena Rakobradović Laboratorijski Genetički konsultant Beo-lab laboratorija za nasledne karcinome.

Kod konsultacija pre testiranja

Kod konsultacija pre testiranja, uvidom u porodičnu anamnezu i ličnu istoriju osobe koja želi da se testira, odabira se najadekvatniji test.

Pored toga, pacijent se upoznaje sa koristima i rizicima genetičkog testiranja, tj. kakve rezultate može da očekuje od testiranja, kao i jasne smernice za eventualne dalje korake koje može da preduzme nakon dobijanja nalaza.

Konsultacija nakon testiranja

Konsultacija nakon testiranja tj. nakon dobijanja rezultata genetičkog testa, pruža:

  • Objašnjenje dobijenog rezultata;
  • Tumačenje značaja rezultata za eventualno povećanje rizika od oboljevanja;
  • Detalje mogućih narednih koraka u smislu češćih kliničkih pregleda ili opcija smanjenja rizika;
  • Preporuke za testiranje srodnika.

Genetički konsultant za nasledne karcinome Beo-lab laboratorija

dr sc. Jelena Rakobradović – Laboratorijski Genetički konsultant za nasledne karcinome – karcinom dojke, jajnika, debelog creva, endometrijuma…)

Jelena Rakobradović je diplomirala i doktorirala na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od 2006. godine zaposlena je na  Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, gde je od 2008. godine uključena u Genetičko konsultovanje, kako pre tako i nakon genetičkog testiranja.

U svojoj doktorskoj disertaciji bavila se analizom tipova i učestalosti mutacija u BRCA1 i BRCA2 genima, genima odgovornim za sindrom naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika.

Od 2016. godine bavi se i genetičkim testiranjem i savetovanjem osoba koje se testiraju na prisustvo mutacija odgovornih za nasledni karcinom debelog creva i/ili endometrijuma (Lynch sindrom).

Juna 2016. godine, kao stipendista NIH-a (National Institute of Health, USA) završila je Master studije iz Bioetike na Clarkson University CRC, NY, USA. U toku ovih Master studija stekla je, između ostalog, i dodatno obrazovanje i obuku za rad u genetičkom savetovalištu.

INFO:

BRCA test kod naslednog karcinoma dojke i / ili jajnika.

BRCA test

Zakaži konsultacije

Za više informacija i zakazivanje  laboratorijskih genetičkih konsultacija za nasledne karcinom, pozovite Beo-lab laboratorije Call centar na broj +381 11 36 22 888 ili nas kontaktirajte putem Kontakt forme.

Datum objave 11.2.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana