Analiza stolice sa disbiozom

Analiza stolice sa disbiozom je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA.

Šta je disbioza? 

Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

Terminologija „disbioza“ se često koristi za opisivanje poremećene ravnoteže mikroflore u poređenju sa zdravom i normalnom populacijom. 

Drugi definišu disbiozu kao promenu sastava mikrobiote kao veza sa nekom bolešću. 

Disbioza i šablon komensalnih bakterija mogu da utiču i da budu uzrok mnogih kliničkih stanja.  Postoje statistički značajna korelacija između komensalnih bakterija i kliničkih stanja kao što su inflamatorna bolest creva, metabolički sindrom, hroničan umor, autoimune disfunkcije, dijabetes melitus tip 2, povišen krvni pritisak, poremećaj raspoloženja, i ROME III kriterijum iritabilnih creva.

Šta je uzrok disbioze crevne flore i kako ona nastaje?

Disbioza može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su: primena antibiotika, zloupotreba alkohola, neadekvatna ishrana, hronična oboljenja i dr.

koprokultura - žena sa stomačnim tegobama - Analiza stolice sa disbiozom

Tipične mikrobne kolonije koje se normalno nalaze na ili u telu su korisne i nisu patogene. Ove korisne mikrobne kolonije imaju niz značajnih funkcija, kao što su važna uloga u varenju hrane i zaštita tela od prodora patogenih mikroba.

Međutim, korisne mikrobne kolonije međusobno se takmiče za prostor i hranljive materije.

Kada je njohova ravnoteža poremećena, pojedine kolonije pokazuju smanjenu sposobnost kontrole svog rasta, što može dovesti do prekomernog (patogenog) rasta jedne ili više kolonija koje mogu dodatno ugroziti neke druge korisne mikrobe.

Mikrobne kolonije izlučuju različite vrste štetnih produkta

Mikrobne kolonije takođe izlučuju različite vrste štetnih produkta.

Koristeći različite mehanizme, u normalnim okolnostima, telo uspešno upravlja tim štetnim produktima uz malo ili nimalo problema.

disbioza

Neprimereno velike kolonije, zbog njihovog povećanog broja, izlučuju povećane količine tih štetnih produkata. Kako se količina štetnih produkata povećava, njihova veća koncentracija može preopteretiti mehanizme za uklanjanje toksina iz tela

Ovakva situacija uzrokuje mnoge simptome digestivnih smetnji koji su karakteristični za disbiozu.

Kome je namenjena analiza stolice sa disbiozom?

Disbioza se najčešće javlja kao stanje u gastrointestinalnom traktu, naročito kod prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili prekomernog rasta gljivica tankog creva (SIFO).

Dokazano je da je crevna disbioza povezana sa bolestima kao što su: upalna bolest creva, IBS- sindrom iritabilnog kolona, sindrom hroničnog umora, gojaznost, kancer, kolitis, dijabetes, razna psihička i neurološka stanja, autizam.

Disbioza + Klebsiella

Nekada sinonim za infekcije i bolesti gornjih disajnih puteva, Klebsiella se sada pojavila kao jedan od patogena najčešće izolovanih kod pacijenata sa gastrointestinalnim bolestima.

Klebsiella je gram-negativna anaerobna bakterija, pripada porodici Enterobacteriaceae i normalno živi kako u ustima tako i u crevima. 

Među raznim mikroorganizmima koji kolonizuju ljudsko crevo, gram-negativne bakterije su najpoznatije povezane sa gastrointestinalnim bolestima, poput upalne bolesti creva (IBD), uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis i kolorektalni karcinom (CRC).

Neki od istaknutih krivaca koji su pripisani ovim bolestima su Bacteroides fragilis, Fusobacterium nucleatum, Escherichia coli i Helicobacter pylori, a u novije vreme i Klebsielli.

Poslednjih godina  brojne studije prepoznaju  Klebsielle kao glavnog uzročnika u napredovanju gastrointestinalnim bolestima.

Prisustvo Klebsielle u kolonu je normalno, ali njegova dominacija može prouzrokovati gastrointestinalne simptome.

Analiza Beo-lab laboratorije STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA I KLEBSIELLA) ispituje dodatno i mogućnost prisustva dominacije Klebsielle.

STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA) i STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA I KLEBSIELLA)

Najčešće će ove analize rade na 3 uzastopna uzorka stolice.

Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Uzorak je potrebno dostaviti u posebnu posudicu za fekalni uzorak, koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka (dovoljna je mala količina stolice, po mogućstvu prva jutarnja).

Analize su vam dostupne u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Cene analiza:

STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA) i STOLICA BAK/MIK (DISBIOZA I KLEBSIELLA) proverite u našem online cenovniku.

Cena se naplaćuje po jednom  uzorku stolice za svaku od opcija, na rezultate se čeka 2-3 radna dana za svaki uzorak stolice.

Za dodatne informacije vezane za gore pomenuti test, možete nas kontaktirati putem call centra na 011 36 22 888 ili možete pisati na funkcionalnamedicina@beo-lab.rs

Pročitajte više o Milki Popović – prakticionisti funkcionalne medicine.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana