Spermogram

SPERMOGRAM I KAKO SE TUMAČE SPERMOGRAM REZULTATI

Spermogram predstavlja laboratorijsku analizu sperme koja se sastoji od makroskopskog i mikroskopskog pregleda. Makroskopski pregled uključuje volumen (zapremina) sperme, izgled, likvefakciju, viskozitet i pH vrednost. Mikroskopski pregled sperme obuhvata: broj spermatozoida, njihovu pokretljivost, broj prisutnih leukocita, eritrocita, epitelnih ćelija, aglutinaciju spermatozoida, određivanje vitalnosti normalnih i patoloških oblika spermatozoida. Određuje se i prisutnost fruktoze u spermi.
Spermogram rezultati sagledavaju se sa više aspekata, pa tako i tumače. U zavisnosti od broja spermatozoida (normalno treba da bude 20 – 250 x10*9/L ) može biti u pitanju oligospermija- smanjen broj spermatozoida,dok se potpuno odustvo spermatozoida definiše kao azospermija. Aglutinacija se u normalnom ejakulatu ne zapaža. Prisustvo aglutinacije je patološka pojava i ukazuje na postojanje antitela. Fruktoza u normalnom nalazu treba da je pozitivna, u patološkom može da nije prisutna. Detaljnije analize i tumačenja odnose se na morfologiju spermatozoida, prisustvo patoloških oblika,određivanje vitalnosti spermatozoida itd.Detaljno tumačenje rezultata vrši lekar koji upućuje pacijenta da uradi spermogram.

TU SMO ZA VAS

Postavite nam pitanje

Tim stručnjaka Beo-Lab laboratorije će vam dati odgovor, na sva vaša pitanja, vezana za laboratorijsko-dijagnostičke usluge koje pružamo.

Adresa centralne laboratorije

Resavska 58-60 Beograd

Telefonska podrška

+381 11 36 22 888

Mejl adresa

office@beo-lab.rs

medicover-white-transparent-thumb

Mreža laboratorija

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2015 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.