Kalprotektin

TEST ZA ODREĐIVANJE KONCENTRACIJE FEKALNOG KALPROTEKTINA

Šta je fekalni kalprotektin?

Fekalni kalprotektin je veoma pouzdan bio-marker zapaljenja digestivnog trakta. Kliničke studije pokazale su da je visoko senzitivan marker za diferencijaciju inflamatorne i iritabilne bolesti creva.

Zašto uraditi test za fekalni kalprotektin?

Određivanje koncentracije fekalnog kalprotektina je neinvazivan, pouzdan i jednostavan način testiranja koji omogućava razlikovanje funkcionalnih crevnih smetnji ( na primer iritabilni kolon ) od organskih zapaljenskih bolesti creva kao što su : kolitis, Kronova bolest , ulceracije, divertikulitis, polipi, adenomi, maligni tumor, infektivne bolesti.

Povišene vrednosti se nalaze u različitim organskim zapaljenskim oboljenjima ali ne i kod funkcionalnih.

Da li ima načina da se izbegne kolonoskopija?

Niske vrednosti u velikom procentu isključuju potrebu da se pacijent izlaže neprijatnim invazivnim procedurama ( kolonoskopija) u cilju dokazivanja zapaljenja.

Kod osoba sa dokazanom zapaljenskom bolesti creva koristi se : za procenu endoskopske i histološke aktivnosti, za praćenje kliničke aktivnosti sa predviđanjem pogoršanja bolesti, kao i za procenu efekta terapije.

Da li postoji posebna priprema?

– Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu

– Uzorak je potrebno dostaviti u posudici koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka ( dovoljna je mala količina stolice , po mogućstvu prva jutarnja )

Za tumačenje rezultata potrebno je konsultovati lekara

TU SMO ZA VAS

Postavite nam pitanje

Tim stručnjaka Beo-Lab laboratorije će vam dati odgovor, na sva vaša pitanja, vezana za laboratorijsko-dijagnostičke usluge koje pružamo.

Adresa centralne laboratorije

Resavska 58-60 Beograd

Telefonska podrška

+381 11 36 22 888

Mejl adresa

office@beo-lab.rs

medicover-white-transparent-thumb

Mreža laboratorija

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2015 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.