Kalprotektin

Test za određivanje koncentracije fekalnog kalprotektina

Šta je fekalni kalprotektin?

Fekalni kalprotektin je veoma pouzdan bio-marker zapaljenja digestivnog trakta. Kliničke studije pokazale su da je visoko senzitivan marker za diferencijaciju inflamatorne i iritabilne bolesti creva.

Zašto uraditi test za fekalni kalprotektin?

Određivanje koncentracije fekalnog kalprotektina je neinvazivan, pouzdan i jednostavan način testiranja koji omogućava razlikovanje funkcionalnih crevnih smetnji ( na primer iritabilni kolon ) od organskih zapaljenskih bolesti creva kao što su : kolitis, Kronova bolest , ulceracije, divertikulitis, polipi, adenomi, maligni tumor, infektivne bolesti.

Povišene vrednosti se nalaze u različitim organskim zapaljenskim oboljenjima ali ne i kod funkcionalnih.

Da li ima načina da se izbegne kolonoskopija?

Niske vrednosti u velikom procentu isključuju potrebu da se pacijent izlaže neprijatnim invazivnim procedurama ( kolonoskopija) u cilju dokazivanja zapaljenja.

Kod osoba sa dokazanom zapaljenskom bolesti creva koristi se : za procenu endoskopske i histološke aktivnosti, za praćenje kliničke aktivnosti sa predviđanjem pogoršanja bolesti, kao i za procenu efekta terapije.

Da li postoji posebna priprema?

– Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu

– Uzorak je potrebno dostaviti u posudici koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka ( dovoljna je mala količina stolice , po mogućstvu prva jutarnja )

Za tumačenje rezultata potrebno je konsultovati lekara

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana