Biohemijske Analize

POVIŠENI BILIRUBIN U KRVI

Povećani bilirubin kod odraslih najčešće se javlja kada je jetra napadnuta virusom hepatitisa A, B, C ili ako je došlo do začepljenja žučnih kanalića kamenom ili tumorom. Povećan bilirubin javlja se u toku dugotrajnog posta, većih dugotrajnih fizičkih napora. Takođe povećan bilirubin nalazi se i kod Gilberovog sindroma, Dubin Jonesovog sindroma.

POVIŠENI TRIGLICERIDI U KRVI

Povišeni trigliceridi udruženi sa povišenim holesterolom (posebno LDL-holesterolom) jesu rizik za ubrzanu aterosklerozu. Naši krvni sudovi sa starenjem postaju aterosklerotični i zato bi bilo dobro da tokom života preveniramo i ne dodajemo faktore rizika (masna hrana: čvarci, slanina, svinjsko meso, iznutrice), koji ubrzavaju aterosklerozu.

Slika Analize
15a

VISOK KREATININ I UREA U KRVI

Visoka koncentracija kreatinina i uree u krvi je najčešće posledica smanjenje bubrežne funkcije. Smanjena bubrežna filtracija ukazuje na smanjenu bubrežnu funkciju koja može biti posledica različitih oboljenja bubrega (napr. glomerulonefritisa, renalne azotemije, hroničnog bubrežnog oboljenja), kao i prerenalne azotemije.

ENZIMI U KRVI

Enzimi su proteinske biomolekule koji se nalaze u svim ćelijama organizma. Njihovo prisustvo u ćelijama zavisi od metaboličkih procesa koji se odvijaju u pojedinim tkivima i organima, jer su enzimi biokatalizatori različitih metabiličkih procesa u organizmu. Da bi enzimi obavljali funkciju biokatalizatora potrebno je prisustvo mnogih vitamina i oligoelemenata koji čine kofaktore enzima.

TU SMO ZA VAS

Postavite nam pitanje

Tim stručnjaka Beo-Lab laboratorije će vam dati odgovor, na sva vaša pitanja, vezana za laboratorijsko-dijagnostičke usluge koje pružamo.

Adresa centralne laboratorije

Resavska 58-60 Beograd

Telefonska podrška

+381 11 36 22 888

Mejl adresa

office@beo-lab.rs

medicover-white-transparent-thumb

Mreža laboratorija

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2015 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.