Pratite nas

Uretralni bris - Chlamydia trach. DIF

Šifra MISR43 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Ovom analizom uzorak uretralnog brisa se ispituje u dijagnostičke svrhe, u cilju detekcije moguće infekcije hlamidijom (Chlamydia trachomatis) u mokraćnom kanalu (uretri).

1,010din

Genitalni bris

Infekcija hlamidijom trahomatis je jedna od najčešće dijagnostikovanih seksualno prenosivih bolesti širom sveta. Test uretralni bris – Chlamydia trachomatis DIF je test direktne imunofluorescencije za detekciju i dijagnostiku mikroorganizma Chlamydia trachomatis u brisu uretre.

 

Kada se radi analiza uretralni bris – Chlamydia trachomatis DIF

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

  •  Imate sluzavo – gnojni sekret iz uretre, praćen čestim mokrenjem i pečenjem pri mokrenju,
  •  Imate svrab i peckanje u uretralnom kanalu
  • Vaša partnerka i Vi imate probleme vezane za steriliteta

Oboljenje se prenosi seksualnim putem, nezaštićenim kontaktom sa inficiranom osobom.

 

Uzimanje uzorka brisa uretre

Uretralni bris se uzima pomoću elastičnog sterilnog tankog brisa ulaskom u uretru dubine oko 2 cm i rotiranjem.

Uzimanje brisa uretre obavlja lekar, urolog, ili stručno obučen medicinski tehničar ili tehničarka u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka.

 

Priprema za analizu uretralni bris – Chlamydia trachomatis DIF

Uretralni bris se uzima pre prvog jutarnjeg mokrenja ili, ako se uzima u toku dana, najmanje dva sata posle mokrenja.

Uzorak brisa uretre radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat analize uretralnog brisa na hlamidiju

Rezultat se izveštava kao pozitivan ili negativan.

 

DODATNE NAPOMENE

Hlamidija – Chlamydia trachomatis je mikroorganizam koji izaziva infekcije očiju, urogenitalnog trakta i zglobova kod odraslih osoba, kao i infekcije novorođenčadi.

Bakterija kod muškaraca pretežno živi u ćelijama mokraćnog kanala, prostati i semenim kesicama, uzrokujući upalu uretre, semenih kanala i prostate.

Chlamydia trachomatis je uzročnik 30–50% slučajeva negonokoknog uretritisa kod muškaraca. Sluzavo – gnojni sekret je praćen čestim mokrenjem i pečenjem pri mokrenju. Simptomi mogu biti minimalni a često ih i nema.

Period inkubacije je od 7 do 14 dana, u poređenju sa 2 – 5 dana kod gonokoknog uretritisa. Stopa infekcije je najveća kod osoba mlađih od 25 godina. Ukoliko nema jasnih znakova bolesti, laboratorijska dijagnostika je otežana. Zbog toga kod pacijenta ova bakterija može da bude nedetektovana i duže od deset godina i da dovede do nemogućnosti začeća.

Uz direktnu imunofluorescenciju (DIF), u dijagnostici infekcija izazvanih hlamidijom se može primeniti i direktna detekcija Chlamydia trachomatis iz uretralnog brisa PCR metodom, koja pokazuje visoku osetljivost i specifičnost, kao i serološki testovi dokazivanja IgG i IgM antitela na Chlamydia trachomatis u serumu pacijent (ELISA metodom), koji igraju ozbiljnu ulogu u dijagnozi Chlamydia trachomatis infekcije.

 

SAZNAJ VIŠE 

 

Infekcija Hlamidijom – najčešća seksualno prenosiva bolest

 

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.