Pratite nas

Cervikalni bris - Chlamydia trach. DIF

Šifra MISR67 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 dana
Uzorkovanje: Genitalni bris

Kratak opis analize

Test Chlamydia trachomatis DIF je test za direktnu detekciju i dijagnostiku mikroorganizma Chlamydia trachomatis iz uzorka brisa cerviksa. Infekcija hlamidijom je jedna od najčešće seksualno prenosivih bolesti širom sveta.

1,010din

Genitalni bris

Infekcija hlamidijom trahomatis (Chlamydia  trachomatis) je jedna od najčešćih dijagnostikovanih seksualno prenosivih bolesti širom sveta. Ova infekcija može dovesti do prekida trudnoće ili izazvati sterilitet.

 

Šta je (Chlamydia trachomatis) DIF?

Test Chlamydia trachomatis DIF je test imunofluorescencije za detekciju i dijagnostiku mikroorganizma Chlamydia trachomatis u uzorcima pacijenata. Princip testa se zasniva na vezivanju specifičnih monoklonskih antitela obeleženih fluorescentnom bojom za C. trachomatis u uzorku. Ovaj kompleks daje svetlozelenu fluorescenciju sa tipičnim oblicima, koja se može uočiti posmatranjem pomoću fluorescentnog mikroskopa.

Uzorak brisa grlića materice (cerviksa) se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije C. trachomatis u cervikalnom kanalu.

 

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate pojačan vaginalni sekret, peckanje i svrab u unutrašnjosti vagine;

– imate bolove u maloj karlici (u predelu jajnika);

– imate probleme u trudnoći ili sterilitet.

Oboljenje se prenosi seksualnim putem, nezaštićenim kontaktom sa inficiranom osobom.

 

Uzimanje uzorka brisa cerviksa

Cervikalni bris se uzima pomoću sterilnog brisa kroz sterilan spekulum, prilikom ginekološkog pregleda od strane ginekologa ili u laboratoriji, u posebnoj prostoriji za uzimanje genitalnih uzoraka, od strane stručno obučenog medicinskog tehničara ili tehničarke.

 

Priprema za analizu Chlamydia trachomatis DIF

Bris se može uzeti bilo kada u toku dana.

Dan pre pregleda pacijentkinja ne treba da ima polni odnos niti da primenjuje bilo kakvu lokalnu vaginalnu terapiju. Bris ne treba uzimati u toku menstrualnog ciklusa, kao ni u toku opšte antibiotske terapije, jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama i može dovesti do lažno negativnih rezultata.

 

Rezultat analize cervikalni bris na hlamidiju (Chlamydia trachomatis) DIF

Rezultat se izveštava kao pozitivan ili negativan.

 

DODATNE NAPOMENE 

Chlamydia trachomatis je mikroorganizam koji izaziva infekcije očiju, urogenitalnog trakta i zglobova kod odraslih osoba, kao i infekcije novorođenčadi.

Ova bakterija kod žena živi u grliću materice ili jajovodima, uzrokujući upalu ovih organa.

Infekcija C. trachomatis kod žena uzrokuje svrab, bolove i pojačan vaginalni sekret i ako dođe do infekcije unutrašnjih genitalnih organa, kod mnogih inficiranih dolazi do steriliteta.

Postoji jasna veza između infekcije C. trachomatis tokom prvog trimestra trudnoće i ranih abortusa, prevremenog porođaja ili mrtvorođenosti. Oko 70% do 90% žena nemaju simptome, ali će veliki broj njih razviti teške dugoročne posledice kao što su upala organa karlice, sterilnost ili vanmaterična trudnoća.

Uz direktnu imunofluorescenciju (DIF), u dijagnostici infekcija izazvanih hlamidijom se može primeniti i direktna detekcija Chlamydia trachomatis iz cervikalnog brisa PCR metodom, koja pokazuje visoku osetljivost i specifičnost, kao i serološki testovi dokazivanja IgG i IgM antitela na Chlamydia trachomatis u serumu pacijentkinje (ELISA metodom), koji igraju ozbiljnu ulogu u dijagnozi Chlamydia trachomatis infekcije.

 

 

SAZNAJ VIŠE

 

Uzimanje genitalnih briseva u laboratorijskim uslovima

 

Infekcija Hlamidijom – najčešća seksualno prenosiva bolest

 

Polno prenosive bolesti

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.