15. MAJ Svetski dan porodice – obeležava se 26 – tu godinu zaredom

Međunarodni dan porodice odeležava se 15.maja svake godine, počevši od 1994. godine, od kada ga je proglasila, godinu ranije,  Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Na ovaj način je ukazan značaj koji pridaje porodici na globalnom nivou.

I ako su se porodice širom sveta, tokom proteklih 25 godina transformisale po svojoj strukturi, kao rezultat globalnih trendova i demografskih kretanja, porodica se i dalje propoznaje kao osnovna jedinica društva.

Sve akcije usmerene su ka ukazivanju na značaj delovanja društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Ovaj dan pruža mogućnost kako da se glasnije promovišu pitanja koja direktno utiču na odnose u porodici, tako i da se poveća  znanje o socijalnim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice različitih zemalja.

Takođe, ovo je prilika da se promovišu i konkretne akcije kao podrške porodičnim pitanjima.

Svake godine 15.maj pod drugim porodičnim sloganom

Svetskim dan porodice, prvi put je obeležen 1994. godine pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“.

2019. godine, 15.maj se obeležava pod sloganom: “Muškarci glavni? Rodna ravnopravnost i prava dece u savremenoj porodici.”

Ovim sloganom ističe se značaj prevencije nasilja u porodici kroz zakonodavstvo i primenom niza mera u cilju zaštite porodice.

Sve države su pozvane da porodicama garantuju jednakost i ljudska prava, podstiču jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i u obaljanju kućnih poslova, uz eliminisanje svake diskrimanacije između žena i muškaraca.

Pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoći, kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Pođimo od sebe i svoje porodice

Danas je dan kada treba svako od nas pojedinačno da se podseti koliko je porodica važna. Ovo je prilika da se posvetimo našim najbližima i zapitamo kako mi kao pojedinci možemo doprinet za naše skladne, srdačne i zdrave porodične odnose, koji su stub svakog napretka i razvoja od pojedinaca, pa do društva kao celine.

Datum objave 15.5.2019

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

Laboratorije Beo-Lab

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana