12. septembar – Svetski dan ORALNOG zdravlja

Kada kažemo oralno zdravlje, mislimo na prvom mestu, na prevenciju bolesti usta i zuba. Upravo zbog toga, akcenat treba da stavimo kako na redovno pranje zuba, tako i na istovremeno čišćenje jezika i grla.

Kada smo odrasli, svest o značaju zdravih zuba za kompletno zdravlje imamo. Stekli smo ga na bezbolan ili manje/više zubno bolan način.

Zato je i najveći izazov da kod naših najmlađih usadimo naviku redovnog pranja zuba, kao i naviku redovnih poseta zubaru. Ovo posebno dobija na značaju kada mlečne zube naših mališana zamene stalni.

U duhu svetskog dana oralnog zdravlja, dajemo vam par saveta kako da kod dece stvorite naviku i želju za redovnim pranjem zuba.

Saveti

  1. Prepustite im izbor četkice i paste. Dozvolite deci da od ponuđenog, sama izaberu svoju četkucu i pastu. Time im dajete na značaju, da su dorasli izboru, a i sa više zadovoljstva će nakon toga pristupiti činu pranja zuba;
  2. Budite im primer. Perite zube zajedno sa svojom decom. Ukoliko nemate vremena ujutru, neka to bude vaš zajednički ritual pred spavanje.
  3. Neka sami peru svoje zube. Pružite i njima šansu da sami peru zube, pogotovo dok se još uče toj veštini. Koliko god to bilo nevešto i nepravilno. Vi im na kraju pomozite da zubi budu ipak detaljno oprani.
  4. Nađite vreme za pranje zuba u večernjim satima. Često su deca, pred odlazak na spavanje, razdražljiva i nisu rada da peru zube. Ukoliko je i sa Vašim detetom ovo slučaj, odredite vreme posle večere za večernju higijenu zuba.
  5. Naučite ih da grgoću. Grgotanje vode kao i mućkanje je jako bitno za detaljno pranje i ispiranje usne šupljine i grla. A deci je jako zabavno. Imajte strpljenja. Trebaće vremena za ovu veštinu, biće tu i pokvašenih majčica i pidžamica, ali to im ostaje za ceo život.
  6. Ko ima najduži jezik?! Deca vole da se plaze a nama odraslima je to neprimereno. E pa u kupatilu, dok se peru zubi ovo je i te kako dopušteno. A ujedno i praktično da se isčetka jezik i sklone bakterije. Za to vam mogu poslužiti i četkice koje imaju reljefastu glavu upravo predviđenu za čišćenje jezika.
  7. Vodite decu kod zubara i kada je sve u redu. Mnogo lakše će se navići na zubarsku ordinaciju, mirise iste, zubarku/zubara kada problem ne postoji. Kada se i eventualno pojavi problem, lakše će prihvatiti i sarađivati u njegovom otklanjanju.

 

Datum objave 12.9.2018

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

Laboratorije Beo-Lab

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana