Alergije

Proleće je jedno od najlepših godišnjih doba. Priroda se budi, dani su topliji, raspoloženje nam je znatno bolje nego tokom zime. Ipak, dok neki od nas uživaju u dugim šetnjama udišući punim plućima mirisni prolećni vazduh, za druge je on uzrok mnogih tegoba.
Rano proleće je period kada mnoge od nas počinje da muči alergija na polen i ostale alergene biljne vrste. Pored polena koji je sada aktuelan, tu su i alergije na kućnu prašinu i grinje, koje nam mogu stvarati probleme tokom cele godine.
Alergija predstavlja preosetljivost organizma na pojedine materije iz okruženja koje nazivamo alergenima. Alergija je prenaglašen odgovor imunog sistema na uobičajene supstance koje naš organizam obično toleriše. Može biti nasledna ( ektopijska ) i stečena, koja nastaje nakon dugotrajnog kontakta sa alergenima.
Alergeni su supstance koje izazivaju alergije. Na osnovu načina na koji naš organizam dolazi u kontakt sa njima, podeljeni su u nekoliko grupa:
• Kontaktni alegeni – kozmetika, hemikalije, nakit …
• Nutritivni alergeni – kikiriki, orasi, bademi, soja, pšenica, bobičasto voće, jagode, čokolada, jaja, mleko, morski plodovi, brojni konzervansi i aditivi koji se koriste u prehrambenoj industriji
• Respiratorni alergeni – polen različitih vrsta drveća ( topola, breza, vrba, leska) trava i korova, grinje, prašina, dlaka domaćih životinja i kućnih ljubimaca
Broj ljudi koji pate od nekog oblika alergije je u konstantnom porastu, a razlozi za to su povećano zagađenje životne sredine i oslabljen imunitet. Ukoliko se ne primeni terapija, alergija na polen se vrlo brzo može spustiti iz gornjih disajnih puteva u bronhije i pluća. U oko 50% slučajeva, polenska alergija se može pretvoriti u astmu. Alergijske rekacije nisu bezazlene i mogu naneti ozbiljne posledice našem zdravlju.
Povišene vrednosti imunoglobulina E klase ( IgE ) često se sreću kod alergijskih bolesti. Postoji više testova za postavljanje dijagnoze alergije, međutim, zbog praktičnosti, pouzdanosti, brzine izdavanja rezultata i mogućnosti da se rade i u dečijoj populaciji, testovi iz krvi su postali rutina u dijagnostici alergija. Navedeni testovi precizno izmere ukupna i specifična antitela Ig E klase.
U Beo-Lab laboratorijama dostupni su vam paneli, koji sadrže alergene koji su najčešći uzročnici alergija :
1. PANEL – INHALACIONI ALERGENI – 20 alergena
2. PANEL – NUTRITIVNI ALERGENI – 20 alergena
Najbolja prevencija je izbegavanje kontakta sa alergenom koji je uzročnik alergije. U cilju prevencije alergija, preporučuje se povećanje unosa vitamina C, E, kao i minerala kalcijuma, cinka i selena.
Dočekajte proleće spremni, proverite da li ste i na šta alergični. Blagovremeno preduzmite preventivne mere, ne dozvolite da Vas alergije spreče da uživate u čarima koje nam proleće donosi.
Čim se simptomi alergije primete, poželjno je uraditi dijagnostiku, kako bi se odredilo koji to alegen/alergeni izazivaju alergijsku reakciju, a zatim se obratiti lekaru specijalisti – otorinolaringologu ili pulmologu, radi terapije.
Uživajte u proleću !
Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

medicover-white-transparent-thumb

Mreža laboratorija

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2015 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.