papf-01

PAP-LIQUID TEST

Jake i uspešne smo jedino onda kada brinemo o sebi i svom zdravlju !

Savremen način života nosi mnogo obaveza i odgovornosti za žene.

Mnoge od nas često zaboravljaju odgovornost i obavezu prema sebi i svom zdravlju.

Rak grlića materice je među vodećim uzorčnicima oboljevanja i smrtnosti žena u Srbiji. Zbog toga želimo da podsetimo sve žene, sve majke i buduće majke da je ova bolest izlečiva samo ukoliko smo dovoljno odgovorne da preduzmemo mere prevencije.

Papa test je bezbedan i pouzdan skrining test za karcinom grlića materice, kojim se mogu otkriti premaligne i maligne ćelije grlića materice.

Shvatajući potrebu da se smanji stopa oboljevanja od raka grlića materice, Beo-Lab laboratorije donose najnoviju tehnologiju za detekciju skvamozne intraepitalne lezije PAP LIQUID TEST.

Tokom letnje Kampanje, Beo-lab laboratorije Vam omogućavaju:

• 20 % popusta na PAP-LIQUID TEST
• 20 % popusta na PAP-LIQUID TEST sa HPV tipizacijom

Saznajte više o najnovijoj tehnologiji detekcije promena grlića materice – Pap-Liquid testu na www.beo-lab.rs/pap-liquid-test

Brinite o Vašem zdravlju !

Vaše Beo-lab laboratorije

2-05

10 GODINA USPEŠNOG POSLOVANJA

U petak, 25.5. Beo-lab laboratorije su proslavile svoj prvi veliki jubilej – 10 godina uspešnog poslovanja.

Hvala svim kolegama i prijateljima koji su svojim prisustvom uveličali naše slavlje i podelili radost sa nama, jer, uspeh je veći kada imate sa kim da ga podelite ! 😊

Vaše Beo-lab laboratorije !

pripremadece-01

POMOZITE VAŠEM DETETU DA PREVAZIĐE STRAH OD VAĐENJA KRVI I ODLASKA U LABORATORIJU!

Kako bi laboratorijski nalazi dali pravu sliku o zdravstvenom stanju, pored kvalitetne i pouzdane laboratorijske analitičke metode, potrebna je i pravilna priprema organizma za laboratorijsko ispitivanje, kako fiziološka, tako i psihološka. Psihološka priprema je od posebne važnosti upravo kod naših najmlađih pacijenata.

• Pre svega, vrlo je važno da roditelj bude svestan važnosti laboratorijskog ispitivanja za dete
• Strpljivo, na način prilagođen njegovom uzrastu, objasnite svom detetu da je uzorkovanje krvi neophodno lekaru kako bi ustanovio da li je ono bolesno, a ako jeste, da bi se utvrdilo zašto ima neke tegobe, kao i to da će mu rezultati pomoći da pobedi zle bakterije, viruse i sl i da se pronađe odgovarajući lek koji će mu pomoći da se oseća bolje
• Budite potpuno iskreni, nemojte lagati dete da neće nimalo boleti, objasnite da je bol slab i kratkotrajan i da će se sve brže završiti ukoliko bude lepo sarađivalo sa našim ljubaznim i strpljivim laboratorijskim osobljem
• Bitno je da dete ima poverenja u Vas, kao i u laboratorijsko osoblje, zbog eventualnog sledećeg dolaska u laboratoriju
• Objasnite detetu kako izgleda procedura vađenja krvi, kako bi se manje plašilo ( vatica, epruvetica, alkohol, iglica … )
• Ohrabrite dete time da je dolazak u laboratoriju potpuno normalan, da to rade sva deca, kako bi pobedili zloće koje im ne dozvoljavaju da budu zdravi, jaki i snažni
• Ukoliko se Vaše dete uznemiri prilikom samog uzorkovanja krvi, oraspoložite ga time što ćete mu pričati nešto zanimljivo, pevušiti njegovu omiljenu pesmicu ili mu dati omiljenu igračku.
• Obavestite ga da, čim završi, idete zajedno na neku aktivnost koju ono voli
• Kada laboratorijsko osoblje uspešno završi sa uzorkovanjem, pohvalite dete kako je bilo hrabro

Brinite o zdravlju svoje dece !

Vaše Beo-lab laboratorije

dtucovic-02

Nova lokacija u Beogradu

Obaveštavamo Vas da Beo-Lab laboratorije možete posetiti na još jednoj lokaciji, u ulici Dimitrija Tucovića 117.

Naše ljubazno osoblje i iskusni stručnjaci uz pomoć najsavremenije tehnologije pružiće Vam vrhunsku zdravstvenu uslugu.

2-01

Alergije

Proleće je jedno od najlepših godišnjih doba. Priroda se budi, dani su topliji, raspoloženje nam je znatno bolje nego tokom zime. Ipak, dok neki od nas uživaju u dugim šetnjama udišući punim plućima mirisni prolećni vazduh, za druge je on uzrok mnogih tegoba.
Rano proleće je period kada mnoge od nas počinje da muči alergija na polen i ostale alergene biljne vrste. Pored polena koji je sada aktuelan, tu su i alergije na kućnu prašinu i grinje, koje nam mogu stvarati probleme tokom cele godine.
Alergija predstavlja preosetljivost organizma na pojedine materije iz okruženja koje nazivamo alergenima. Alergija je prenaglašen odgovor imunog sistema na uobičajene supstance koje naš organizam obično toleriše. Može biti nasledna ( ektopijska ) i stečena, koja nastaje nakon dugotrajnog kontakta sa alergenima.
Alergeni su supstance koje izazivaju alergije. Na osnovu načina na koji naš organizam dolazi u kontakt sa njima, podeljeni su u nekoliko grupa:
• Kontaktni alegeni – kozmetika, hemikalije, nakit …
• Nutritivni alergeni – kikiriki, orasi, bademi, soja, pšenica, bobičasto voće, jagode, čokolada, jaja, mleko, morski plodovi, brojni konzervansi i aditivi koji se koriste u prehrambenoj industriji
• Respiratorni alergeni – polen različitih vrsta drveća ( topola, breza, vrba, leska) trava i korova, grinje, prašina, dlaka domaćih životinja i kućnih ljubimaca
Broj ljudi koji pate od nekog oblika alergije je u konstantnom porastu, a razlozi za to su povećano zagađenje životne sredine i oslabljen imunitet. Ukoliko se ne primeni terapija, alergija na polen se vrlo brzo može spustiti iz gornjih disajnih puteva u bronhije i pluća. U oko 50% slučajeva, polenska alergija se može pretvoriti u astmu. Alergijske rekacije nisu bezazlene i mogu naneti ozbiljne posledice našem zdravlju.
Povišene vrednosti imunoglobulina E klase ( IgE ) često se sreću kod alergijskih bolesti. Postoji više testova za postavljanje dijagnoze alergije, međutim, zbog praktičnosti, pouzdanosti, brzine izdavanja rezultata i mogućnosti da se rade i u dečijoj populaciji, testovi iz krvi su postali rutina u dijagnostici alergija. Navedeni testovi precizno izmere ukupna i specifična antitela Ig E klase.
U Beo-Lab laboratorijama dostupni su vam paneli, koji sadrže alergene koji su najčešći uzročnici alergija :
1. PANEL – INHALACIONI ALERGENI – 20 alergena
2. PANEL – NUTRITIVNI ALERGENI – 20 alergena
Najbolja prevencija je izbegavanje kontakta sa alergenom koji je uzročnik alergije. U cilju prevencije alergija, preporučuje se povećanje unosa vitamina C, E, kao i minerala kalcijuma, cinka i selena.
Dočekajte proleće spremni, proverite da li ste i na šta alergični. Blagovremeno preduzmite preventivne mere, ne dozvolite da Vas alergije spreče da uživate u čarima koje nam proleće donosi.
Čim se simptomi alergije primete, poželjno je uraditi dijagnostiku, kako bi se odredilo koji to alegen/alergeni izazivaju alergijsku reakciju, a zatim se obratiti lekaru specijalisti – otorinolaringologu ili pulmologu, radi terapije.
Uživajte u proleću !
Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

Ginekološki panel

PREVENTIVNI GINEKOLOŠKI PANEL

Stručni tim Beo-lab laboratorija je za sve dame pripremio panel sledećih analiza, sa popustom do 30 % :
• Vaginalni bris – bakteriološki/mikološki – pregled vaginalnog sekreta, na osnovu kog se mogu otkriti bakterije ili gljivice koje su uzrokovale zapaljenje vagine ( kolpitis )
• Cervikalni bris – bakteriološki/mikološki – bris grlića materice, za otkrivanje prisustva bakterija i gljivica uzročnika cervicitsa, tj.upale grlića materice
• Vaginalni sekret – grupa – poseban test na osnovu kog se vaginalni sekret, na osnovu stepena čistoće, klasifikuje u jednu od šest grupa. Pregled vaginalnog sekreta može ukazati na uzročnike zapaljenja vaginalne sluzokože ( kolpitisa ).
Prva i druga grupa označavaju da je nalaz sekreta uredan. Treća grupa, u odnosu na subjektivne tegobe pacijentkinje, zahteva terapiju i praćenje. Četvrta grupa sekreta znak je prisustva bakterije Neisseria gonorrhoeae, poznatije i kao gonokok, koja je uzročnik gonoreje. Peta grupa ukazuje na polno prenosivo oboljenje trihomonijazu koju izaziva protozoa Trichomonas vaginalis. Šesta grupa sekreta je znak gljivične infekcije kandidom. ( Candida albicans )
• Papanicolaou ( PAPA test ) – skrining test za rano otkrivanje potencijalnih prekanceroznih promena na grliću materice
Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

Preventivna dijagnostika

PREVENTIVNA LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

Beo-lab laboratorije, zajedno sa Vama, brinu o Vašem zdravlju.
Preventivnim analizama moguće je ne samo sprečiti određena oboljenja, već i unaprediti celokupno zdravstveno stanje.
Tim stručnjaka Beo-lab laboratorija pažljivo je pripremio panele preventivnih analiza namenjene celoj porodici.
Prevencija bolesti obuhvata sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, rano otkrila pojedina oboljenja i blagovremeno primenila odgovarajuća terapija. Ukoliko prisustvo bolesti uočimo na vreme, tj. u najranijoj fazi, ponekad je za sprečavanje njihovog razvoja dovoljna samo promena loših životnih navika, odnosno korekcija stila života. Kod oboljenja koja se otkriju u ranoj fazi, mogućnosti za primenu terapije i šanse za ozdravljenje su značajno veće.
Najčešći razlozi za kasno otkrivanje bolesti su:
• izostanak simptoma u ranom stadijumu bolesti, zanemarivanje simptoma ili njihovo pripisivanje svakodnevnom stresu, nervozi i umoru
• kasni odlazak na lekarski pregled
• nedovoljna informisanost o bolestima i faktorima rizika za određena oboljenja
• nedostatak vremena i strpljenja za neophodne preglede i laboratorijske analize
• strah od eventualne moguće dijagnoze
Najčešći faktori rizika za mnoga oboljenja su:
• konzumiranje cigareta
• povišen arterijski krvni pritisak
• visok nivo masnoća i holesterola u krvi
• šećerna bolest ( diabetes mellitus )
• gojaznost
• nedovoljna fizička aktivnost
• emocionalni stres
• pogrešne navike u ishrani
• prekomeran unos alkohola
Neke od ovih faktora rizika možemo i sami da uočimo, ali je za potvrdu njihovog uticaja na zdravlje neophodna stručna analiza do koje se najlakše dolazi redovnim pregledima i odgovarajućim analizama.
Razvoj svesti o značaju preventivnih pregleda predstavlja moralnu obavezu svakog pojedinca, ali i svih učesnika u pružanju zdravstvene usluge.
Tokom trajanja kampanje „Preventivna laboratorijska dijagnostika“ paneli preventivnih analiza su Vam dostupni sa do 30 % popusta.

Izaberite panel prilagođen Vama. Brinite o Vašem zdravlju !

Vaše Beo-lab laboratorije

Kampanja breast cancer

MART – MESEC BORBE PROTIV RAKA

NASLEDNI KARCINOM DOJKE I JAJNIKA – BRCA 1 I BRCA 2 GENETIČKO TESTIRANJE

Mart mesec je u Srbiji posvećen borbi protiv karcinoma.
U velikom broju slučajeva maligne bolesti su izlečive, ukoliko se otkriju na vreme. Prevencija i rana detekcija malignih bolesti su najefikasniji pristup kontroli malignih oboljenja.
Faktori rizika za oboljevanje od karcinoma dojke i/ili jajnika su brojni – godine starosti, gojaznost, neumereno konzumiranje alkohola, duvanski dim, hormonska terapija, prisustvo malignog tumora u porodici, benigne promene u dojkama, izloženost jonizujućem zračenju, prerana prva menstruacija, zakasnlea menopauza … ).
Važno je naglasiti da prisustvo više faktora rizika ne znači da će osoba oboleti od karcinoma, već da je verovatoća da se bolest razvije nešto veća nego kod drugih žena.
Pojava karcinoma dojke i/ili jajnika se može sprečiti pažljivijim i češćim skriningom i pregledima ( mesečni samopregled grudi, šestomesečni i godišnji klinički pregled grudi, godišnja mamografija ).
Sindrom naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika je predispozicija koja se nasleđuje i koja povećava rizik za razvoj karcinoma dojke i/ili jajnika. Osobe koje naslede od nekog od svojih roditelja ovu predispoziciju su u većem riziku za karcinom dojke i/ili jajnika u odnosu na ostatak populacije. Takođe, imaju i veći rizik za oboljevanje od nekih drugih vrsta karcinoma, a koji se povezuju sa sindromom naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika – karcinom prostate, pankreasa, karcinom dojke kod muškaraca, karcinom kože.
U Beo-lab laboratorijama dostupan Vam je kompletan skrining BRCA 1 i BRCA 2 gena – gena koji se povezuju sa naslednim rizikom za oboljevanje od raka dojke i/ili jajnika.
Kome se savetuje genetičko testiranje BRCA 1 i BRCA 2 gena ?
• Svakoj osobi koja želi da utvrdi da li poseduje genetsku predispoziciju za nasledni karcinom dojke i/ili jajnika
• Ukoliko je pacijentu ili član porodice dijagnostikovan karcinom dojke pre 50-te godine
• Ukoliko je pacijentu ili ženskom članu porodice dijagnostikovan karcinom dojke ili jajnika
• Ukoliko je muškom članu porodice dijagnostikovan karcinom dojke
• Ukoliko je članu porodice dijagnostikovan multipli karcinom
• Ukoliko postoji povezanost karcinoma pankreasa sa drugim oblikom karcinoma
• Ukoliko su dijagnostikovani višestruki primarni karcinomi u jednoj ili obe dojke
• Ukoliko su u porodici već ustanovljene mutacije BRCA 1 i BRCA 2 gena

Pozitivan rezultat znači da je osoba nosilac neke mutacije na genima BRCA 1 i/ili BRCA 2 i da je u povećanom riziku za razvoj naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika u nekom trenutku života. Pozitivan rezultat nije sinonim za dijagnozu karcinoma !
Zašto se testirati na mutacije BRCA 1 i BRCA 2 gena ?
• Može se sprečiti pojava karcinoma dojke i/ili jajnika pažljivijim i češćim skriningo pregledima

• Može se sprečiti pojava karcinoma metodama profilaktičke hirurgije ili primeniti hemoprofilaksa lekom tamoksifenom

• Ukoliko je već dijagnostikovan karcinom, lekar može korigovati terapiju, jer postoje novi lekovi koji deluju posebno i ciljano na molekule koji učestvuju u pojavi naslednog karcinoma. Karcinom koji nije nasledni ne reaguje na takve lekove.

• Ostali članovi porodice se mogu testirati onda kada je mutacija u porodici već otkrivena i mogu na vreme primeniti preventivne mere.

Brinite o Vašem zdravlju !
Vaše Beo-lab laboratorije

5-01

SPREMI SE ZA RODITELJSTVO

Tim stručnjaka Beo-lab laboratorija je pripremio panele analiza namenjene svima koji se pripremaju za roditeljstvo.

U okviru kampanje „Spremite se za roditeljstvo“ dostupno Vam je 7 panela sa popustom do 40 %.

Osnovni panel – spremi se da postaneš tata koji uključuje analizu spermograma, dostupan Vam je samo u našoj centralnoj laboratoriji u Beogradu, u Resavskoj 58-60.

Brinite o Vašem zdravlju !

Vaše Beo-lab laboratorije

 

nutrigenetika-01

Nutrigenetika-novi genetički test u Beo-lab laboratorijama

NUTRIGENETIKA – NOVI GENETIČKI TEST U BEO-LAB LABORATORIJAMA:

Šta proučava nutirgenetika ?
Nutrigenetika je nauka koja proučava povezanost između gena i ishrane. Genetičkim testiranjem moguće je otkriti koji način ishrane najviše odgovara Vašem organizmu, koji tip vežbanja i rekreacije je najefikasniji za Vas, kao i postoji li predispozicija za razvoj nekog oboljenja. Poznavanje sopstvenih gena može biti od pomoći u prevenciji različitih bolesti, kreiranju zdravijeg stila života, režima ishrane i generalno, boljem poznavanju sopstvenog organizma i njegovih potreba.
Naučne studije su pokazale da se dijetom zasnovanom na genotipu postižu veći, efikasniji i dugotrajniji rezultati u procesu gubitka telesne mase, nego ukoliko se dijeta sprovodi nezavisno od naslednih predispozicija. U zavisnosti od rezultata predlaže se i način ishrane koji odgovara Vašem genetskom profilu. Nutrigenetička analiza pruža potpuno personalizovan program gubitka telesne mase, kreiran od strane stručnjaka, poptpuno prilagođen Vašem genotipu. Analizom gena moguće je, takođe, otkriti i postoji li predispozicija za razvoj neke bolesti, koja Vam ishrana odgovara, kao i na koji način biste trebali vežbati. Genetičkom analizom moguće je utvrditi i koje su Vaše individualne potrebe za unosom vitamina, minerala i hranljivih materija.
Pravovremenim prepoznavanjem rizika, a potom i odgovarajućom ishranom i načinom života možemo usporiti starenje organizma i sprečiti brojne nasledne bolesti poput gojaznosti, osteoporoze, tromboze, kardiovaskularnih oboljenja…
Kome se preporučuje nutrigenetičko testiranje?

 • Osobama koje žele da započnu neki vid dijete u cilju smanjenja telesne mase
 • Osobama koje žele da zadrže svoju željenu telesnu masu
 • Osobama koje žele da se posvete nekoj fizičkoj aktivnosti, kako bi se utvrdilo koji tip sporta odgovara njihovom organizmu
 • Koji genetički testovi se sprovode u Beo-Labu?
  U Beo-lab genetičkoj laboratoriji analiziramo pet različitih varijanti četiri ključna gena uključena u regulaciju balansa energije u organizmu kroz metabolizam masti i šećera (ADRB2: Arg16Gly, Gln27Glu; ADRB3: Trp64Arg; FABP2: Thr55Ala; PPARG: Pro12Ala). Njhovom kombinacijom identifikujemo čak 243 moguća genotipa.
  Brinite o Vašem zdravlju !
  Vaše Beo-lab laboratorije

  medicover-white-transparent-thumb

  Mreža laboratorija

  Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2015 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.